Articolul 35 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Schimburile transfrontaliere de energie electrică şi alocarea capacităţii

(1) În conformitate cu acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte, operatorul sistemului de transport gestionează transportul transfrontalier de energie electrică prin intermediul reţelelor electrice de transport, avînd în vedere capacităţile tehnice ale reţelelor electrice utilizate pentru fluxurile transfrontaliere de energie electrică, precum şi ale celorlalte reţele electrice de transport.

(2) Condiţiile de acces la interconexiuni şi reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere, metodele de determinare şi condiţiile de alocare a capacităţilor de transport, precum şi cele privind gestionarea congestiilor se stabilesc în Regulamentul privind accesul la reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere şi gestionarea congestiilor, elaborat de operatorul sistemului de transport care deţine licenţă pentru conducerea centralizată a sistemului electroenergetic, în colaborare cu ceilalţi operatori de sistem, şi aprobat de Agenţie.

(3) Operatorul sistemului de transport este obligat să calculeze, în conformitate cu principiile stabilite în Regulamentul privind accesul la reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere şi gestionarea congestiilor, capacitatea totală, capacitatea netă, capacitatea disponibilă, capacitatea deja alocată şi marja de siguranţă a reţelelor electrice şi să le coordoneze cu operatorii sistemelor de transport din statele vecine. Metodele de determinare a capacităţii totale de transport şi a marjei de siguranţă se elaborează de operatorul de sistem şi se supun spre aprobare, în prealabil, Agenţiei. Operatorul sistemului de transport este obligat să publice, săptămînal şi lunar, pe pagina sa electronică informaţii cu privire la calculul capacităţii totale de transport şi al marjei de siguranţă în funcţie de particularităţile reţelelor electrice de transport.

(4) Operatorul sistemului de transport oferă participanţilor la piaţa energiei electrice capacitatea maximă a interconexiunilor şi a reţelelor electrice de transport utilizate pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică, asigurînd respectarea standardelor privind securitatea exploatării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova şi a sistemelor vecine.

(5) Participanţii la piaţa energiei electrice sînt obligaţi să informeze operatorul sistemului de transport, în modul și în termenele stabilite în Regulamentul privind accesul la reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere și gestionarea congestiilor, dacă intenţionează să utilizeze capacităţile de transport alocate. Orice capacităţi de transport alocate care nu sînt utilizate se realocă de către operatorul sistemului de transport pe piaţa energiei electrice în mod deschis, transparent şi nediscriminatoriu.

(6) Operatorul sistemului de transport este în drept să limiteze tranzacţiile de energie electrică numai în situaţiile de urgenţă în care acesta trebuie să acţioneze rapid și în care nu este posibilă livra­rea din altă sursă sau schimburile în contrapartidă. Orice proce­dură de acest tip se aplică în mod nediscriminatoriu. Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, participanţii la piaţa energiei electrice cărora le-a fost alocată capacitatea de transport primesc compensaţii pentru orice limitare.

(7) În scopul asigurării schimburilor transfrontaliere de energie electrică şi al securităţii exploatării reţelei se interzice operatorului sistemului de transport să facă discriminare între contractele transfrontaliere şi contractele naţionale.

(8) În cazul schimburilor transfrontaliere de energie electrică, operatorul sistemului de transport prestează serviciul de transport al energiei electrice la tarifele aprobate de Agenţie în conformitate cu prevederile prezentei legi. Valorile fluxurilor transfrontaliere de energie electrică se stabilesc în baza indicaţiilor înregistrate de echipamentele de măsurare instalate la interconexiuni.

(9) Se interzice aplicarea de către operatorul sistemului de transport a unei taxe speciale de reţea la tranzacţiile individuale pentru tranzitul declarat de energie electrică.

(10) Informaţiile privind gestionarea fluxurilor transfrontaliere se prezintă Agenţiei de către operatorul sistemului de transport şi se publică pe pagina electronică a acestuia în modul şi în condiţiile prevăzute în prezenta lege şi în Regulamentul privind accesul la reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere și gestionarea congestiilor.

Art 35 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului