Articolul 84 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Funcţiile şi obligaţiile participanţilor la piaţa energiei electrice în legătură cu echilibrarea

(1) În scopul asigurării echilibrului între producere, import şi consum, al asigurării efectuării de tranzacţii neobstrucţionate de vînzare-cumpărare a energiei electrice, al separării tranzacţiilor financiare de furnizarea fizică şi în scopul decontării corecte a acestora, participanţii la piaţa energiei electrice sînt obligaţi să îşi asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor pe care le generează în reţelele electrice. În sensul prezentului articol, participanţii la piaţa energiei electrice se consideră părţi responsabile de echilibrare.

(2) Regulile menite să asigure echilibrarea, precum şi să soluţioneze problemele apărute în urma provocării dezechilibrelor în reţelele electrice, drepturile şi obligaţiile participanţilor la piaţa energiei electrice, inclusiv ale operatorului sistemului de transport şi ale operatorului pieţei energiei electrice, se stabilesc în prezentul articol, în Normele tehnice ale reţelelor electrice şi în Regulile pieţei energiei electrice.

(3) Participanţii la piaţa energiei electrice sînt în drept să se organizeze în grupuri de echilibrare, reprezentate pe piaţa energiei electrice de responsabilul grupului de echilibrare. Condiţiile de constituire şi de funcţionare a grupurilor de echilibrare, inclusiv drepturile şi obligaţiile responsabilului grupului de echilibrare în raport cu operatorul sistemului de transport, precum şi în raport cu persoanele care fac parte din grupul de echilibrare, se stabilesc în prezentul articol şi în Regulile pieţei energiei electrice. 

(4) Furnizorul central de energie electrică este responsabilul grupului de echilibrare constituit din centralele electrice de termoficare urbane și din centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie.

(5) Furnizorii sînt responsabilii grupului de echilibrare constituit din consumatorii finali cărora le furnizează energie electrică. 

(6) Părțile responsabile de echilibrare sau responsabilii grupurilor de echilibrare sunt obligați să se înregistreze într‑un registru administrat de operatorul sistemului de transport și să încheie cu operatorul sistemului de transport contracte de echilibrare în condițiile stabilite în Regulile pieței energiei electrice. Operatorul sistemului de transport este în drept să solicite de la părțile responsabile de echilibrare sau de la responsabilii grupurilor de echilibrare constituirea de garanții în conformitate cu o procedură elaborată de operator și vizată de Agenție după consultarea participanților la piața energiei electrice în legătură cu aceasta. În caz de provocare a dezechilibrului în rețelele electrice, partea responsabilă de echilibrare sau responsabilul grupului de echilibrare este obligat să achite operatorului sistemului de transport plata pentru dezechilibru, calculată de către operatorul sistemului de transport în conformitate cu Regulile pieței energiei electrice și metodologia aprobată de Agenție.

 (7) Metodologia de calculare a plăţilor pentru prestarea serviciului de echilibrare, elaborată şi aprobată de Agenţie, trebuie să acopere costurile operatorului sistemului de transport şi să se bazeze pe principii care să descurajeze participanţii la piaţa energiei electrice să provoace dezechilibre în reţelele electrice, fără a permite însă operatorului sistemului de transport să scoată profit din activitatea de prestare a serviciului de echilibrare.

(8) În condiţiile stabilite în Regulile pieţei energiei electrice, operatorul sistemului de transport asigură echilibrul în reţelele electrice de transport. În acest scop, operatorul sistemului de transport cumpără energie electrică şi servicii de sistem pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa organizată, inclusiv prin mecanisme reglementate în conformitate cu prezenta lege.

(9) Operatorul sistemului de transport este responsabil pentru determinarea cantităţilor de energie electrică de echilibrare necesare în legătură cu acoperirea dezechilibrelor provocate de participanţii la piaţa energiei electrice. 

(10) Operatorul sistemului de transport notifică Agenţia cu privire la contractele pe care acesta le-a încheiat în legătură cu prestarea serviciilor de echilibrare. 

(11) Operatorul sistemului de transport este în drept să elaboreze, în colaborare cu operatorii sistemelor de transport din țările vecine, proceduri de permitere a compensării fluxului tehnologic şi de folosire reciprocă a serviciilor cumpărate în legătură cu prestarea serviciului de echilibrare sau să aplice în acest scop mecanisme asemănătoare existente în alte ţări. Aceste proceduri se aprobă de Agenţie.

Art 84 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului