Articolul 96 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Dispoziţii finale şi tranzitorii

(1) - abrogat.

(2) La intrarea în vigoare a prezentei legi, piaţa energiei electrice se declară deschisă, iar fiecare consumator final din Republica Moldova are dreptul de a alege furnizorul, precum şi de a schimba furnizorul. 

(3) Furnizorii care, la intrarea în vigoare a prezentei legi, deţin licenţă pentru furnizarea energiei electrice la tarife reglementate vor îndeplini obligaţiile de serviciu public privind prestarea serviciului universal şi privind furnizarea de ultimă opţiune pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, în limitele teritoriului stabilit de Agenţie. După expirarea perioadei stabilite în prezentul alineat, Agenţia va impune obligaţiile de serviciu public privind asigurarea serviciului universal şi/sau privind furnizarea de ultimă opţiune în conformitate cu art. 11, cu specificarea zonelor de activitate ale acestor furnizori.

(4) Prin derogare de la art. 68 alin. (6), art. 72 alin. (1) și art. 73 alin. (8), consumatorii finali care au decis să schimbe furnizorul și să cumpere energie electrică la prețuri negociate, în bază de contract negociat și semnat cu furnizorul ales, și care ulterior și-au pierdut furnizorul în anumite circumstanțe (furnizorul își încetează activitatea, furnizorului i-a fost suspendată sau retrasă licența, furnizorul este în imposibilitate de a furniza energie electrică) și nu pot să își aleagă un alt furnizor și să semneze contracte de furnizare a energiei electrice la preț negociat sunt în drept să solicite semnarea contractelor de furnizare a energiei electrice, în condiții reglementate, cu furnizorii care asigură furnizarea de ultimă opțiune în conformitate cu art. 73, până la îndeplinirea condiției prevăzute la art. 63 alin. (4).

(5) În termen de cel mult 3 ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului privind furnizarea energiei electrice, furnizorii vor încheia contracte noi de furnizare a energiei electrice. 

(6) Pînă la certificarea operatorului sistemului de transport în conformitate cu prezenta lege, operatorul sistemului de transport îşi desfăşoară activitatea în baza licenţei pentru transportul energiei electrice, eliberată pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(7) În termen de cel mult o lună de la realizarea de către Guvern a măsurilor stabilite la alin. (13) lit. a), operatorul sistemului de transport va prezenta Agenţiei cererea şi documentele necesare pentru certificarea acestuia. 

(8) Operatorul sistemului de transport, în termen de cel mult 8 luni de la primirea notificării din partea Agenţiei cu privire la preluarea de către Comunitatea Energetică a Codului reţelelor electrice al Uniunii Europene, este obligat să elaboreze şi să prezinte Agenţiei pentru aprobare Codul reţelelor electrice în conformitate cu cerinţele stabilite în prezenta lege. După intrarea în vigoare a Codului reţelelor electrice aprobat de Agenţie în conformitate cu art. 53, Normele tehnice ale reţelelor electrice vor fi abrogate, iar în situaţiile în care prezenta lege face referire la Normele tehnice ale reţelelor electrice, acestea se vor substitui cu Codul reţelelor electrice.

(9) Pentru ajustarea la prevederile prezentei legi a condiţiilor stabilite în licenţele eliberate în decursul primului an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenţia este în drept să revizuiască, la solicitare sau din oficiu, condiţiile licenţelor eliberate pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(10) Operatorul sistemului de transport şi operatorii sistemelor de distribuţie sînt obligaţi, în termen de cel mult 8 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să încheie un acord cu privire la obligaţiile reciproce aferente fiecărui obiectiv electroenergetic codeţinut şi asociat activităţilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice. 

(11) Furnizorii sînt obligaţi să solicite eliberarea de licenţe noi pentru furnizarea energiei electrice, în conformitate cu prezenta lege, în termen de cel mult 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. 

(12) Prevederile art. 36 vor fi aplicate doar cu condiţia existenţei unor acorduri cu privire la implementarea mecanismului de compensare între operatorul sistemului de transport din Republica Moldova şi operatorii sistemelor de transport din țările vecine.

(13) Guvernul, în termen de 6 luni:

a) va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea separării şi pentru asigurarea independenţei operatorului sistemului de transport în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (5);

b) va desemna furnizorul central de energie electrică;

c) va aproba şi va prezenta Secretariatului Comunităţii Energetice primul raport privind monitorizarea securității aprovizionării cu energie electrică;

d) va aproba şi va prezenta Secretariatului Comunităţii Energetice primul raport referitor la îndeplinirea de către întreprinderile electroenergetice a obligaţiilor de serviciu public;

e) va prezenta Parlamentului propuneri în vederea aducerii legislaţiei în concordanţă cu prezenta lege;

f) va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.

(14) Piața energiei electrice pentru ziua următoare, piața energiei electrice pe parcursul zilei, piața de echilibrare, piața serviciilor de sistem și piața organizată a contractelor bilaterale de energie electrică se vor institui în conformitate cu hotărârea Agenției, care se supune consultărilor publice și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, după desemnarea operatorului pieței energiei electrice.

(14-1) Termenele de instituire a pieței energiei electrice pentru ziua următoare și a pieței energiei electrice pe parcursul zilei nu pot depăși cu mai mult de 12 luni data desemnării de către Guvern a operatorului pieței energiei electrice.

(14-2) Până la crearea condițiilor de funcționare concurențială a pieței energiei electrice de echilibrare și a pieței serviciilor de sistem, Agenția stabilește mecanisme reglementate de funcționare în conformitate cu art. 81-3 și aprobă metodologia de calculare a prețurilor pentru capacitățile de echilibrare.

(15) Pentru a asigura organizarea şi gestionarea pieţei energiei electrice pentru ziua următoare, a pieţei energiei electrice pe parcursul zilei, precum şi a pieţei organizate a contractelor bilaterale, Guvernul va desemna operatorul pieţei energiei electrice. Funcţiile de operator al pieţei energiei electrice şi de furnizor central al energiei electrice pot fi impuse uneia şi aceleiaşi întreprinderi. 

(16) La constatarea premiselor necesare pe piaţa energiei electrice, Agenţia va pune în aplicare tarifele reglementate de tip intrare/ieşire pentru serviciul de transport al energiei electrice. 

(16-1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) și art. 87 din prezenta lege și ale metodologiei tarifare relevante, în cazul implementării unor proiecte demonstrative finanțate din grant și/sau alte surse nerambursabile pentru instalarea echipamentelor de măsurare inteligente la consumatorii finali, în scopul stabilirii efectelor aplicării prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în funcție de orele de consum, Agenția, la solicitarea furnizorului serviciului universal și a organului central al administrației publice de specialitate în domeniul energeticii, va aproba prețuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice în funcție de orele de consum doar pentru consumatorii finali implicați în proiectul demonstrativ.

Pentru determinarea și calcularea acestor prețuri reglementate, Agenția stabilește și aprobă coeficienții tarifari care iau în considerare cheltuielile și costurile justificate suportate de furnizorul serviciului universal ce urmează a fi recuperate prin aplicarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în funcție de orele de consum de la consumatorii finali respectivi, pe perioada de desfășurare a proiectelor demonstrative.

(17) După efectuarea unei evaluări a concurenţei pe piaţa energiei electrice, inclusiv prin aplicarea indicatorilor de concentrare a pieţei stabiliţi în Regulile pieţei energiei electrice, la constatarea premiselor necesare, Agenţia stabileşte termenele pentru eliminarea treptată a preţurilor reglementate pentru consumatorii finali. 

(18) Contractele dintre consumatorii finali şi subconsumatori care sînt valabile la momentul intrării în vigoare a prezentei legi rămîn valabile timp de doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi. În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenţia este obligată să elaboreze şi să aprobe metodologia de calculare a tarifului reglementat pentru operarea sistemului de distribuţie închis şi regulamentul privind sistemele de distribuţie închise. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a actelor normative de reglementare ale Agenţiei specificate în prezentul alineat, persoanele care deţin instalaţii electrice ce constituie sistem de distribuţie închis în sensul art. 50 alin. (3) din prezenta lege trebuie să se adreseze la Agenţie pentru obţinerea autorizaţiei pentru sistemul de distribuţie închis.

(19) În cazul în care, pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, au fost emise autorizaţii de construire care au permis efectuarea lucrărilor de construcţie în zonele de protecţie a reţelelor electrice, beneficiarul sau proprietarul construcţiei este obligat să acorde acces operatorului de sistem pentru executarea lucrărilor de exploatare, de întreţinere sau de modernizare a reţelelor electrice. În cazul în care, din anumite motive, o persoană solicită strămutarea reţelei electrice, aceasta se va efectua cu condiţia achitării prealabile de către beneficiarul sau proprietarul construcţiei a costurilor aferente strămutării reţelei electrice, după obţinerea acordului proprietarilor sau al deţinătorilor legali ai terenului de pe traseul pe care urmează să fie amplasate noile reţele electrice. 

(20) Prevederile art. 13 alin. (6)–(10) se aplică şi în cazul serviciilor sau lucrărilor externalizate de titularii de licenţe pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(21) Agenţia, în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale normative de reglementare în concordanţă cu prezenta lege, de asemenea va elabora, va publica şi va pune în aplicare actele normative de reglementare noi prevăzute de prezenta lege. Metodologiile de calculare a preţurilor şi a tarifelor reglementate în vigoare la momentul intrării în vigoare a prezentei legi vor fi revizuite de Agenţie. 

(22) Pînă la aprobarea tarifului de racordare, plata pentru racordare la reţeaua electrică va fi calculată în baza devizului de cheltuieli pentru montarea instalaţiei de racordare. 

(23) Actele normative, inclusiv actele normative de reglementare aprobate de Agenţie pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, vor fi aplicate în măsura în care nu contravin prevederilor acesteia. Pînă la aprobarea de către Agenţie a Regulamentului privind racordarea şi a Regulamentului privind furnizarea energiei electrice, raporturile juridice dintre operatorii de sistem şi furnizori, precum şi dintre titularii de licenţe respectivi şi consumatorii finali, vor fi reglementate prin Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice în vigoare la momentul publicării prezentei legi. 

(24) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 124-XVIII din 23 decembrie 2009 cu privire la energia electrică, cu modificările şi completările ulterioare.


Art 96 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului