Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. LISTA EXEMPLIFICATIVĂ DE SUBVENŢII LA EXPORT

1. Acordarea de către guvern a subvenţiilor directe unei întreprinderi sau unei ramuri ale industriei naţionale, în funcţie de rezultatele exportului.

2. Programe ce admit reţinerea valutei sau orice practici similare care au drept urmare acordarea unei prime la export.

3. Tarifele la transportul intern şi tarifele de navlu, stabilite sau percepute de către guvern pentru expedierile la export în condiţii mai favorabile decît pentru expedierile în trafic intern.

4. Livrările de produse sau servicii, importate sau autohtone, destinate fabricării de produse pentru export, efectuate de către guvern sau de către instituţiile acetuia, în condiţii mai favorabile decît livrările de produse sau servicii, similare sau direct concurente, destinate fabricării de produse pentru consum intern, dacă, în cazul produselor, aceste condiţii sînt mai favorabile decît cele de care exportatorii ar putea beneficia pe piaţa mondială.

5. Exonerarea de plată totală sau parţială, reducerea sau amînarea impozitelor directe sau a primelor de asigurări sociale, achitate sau datorate de către întreprinderile industriale sau comerciale, care le-au fost acordate, într-un mod specific, în legătură cu exporturile practicate de ele.

6. Deducerile speciale, direct legate de exporturi sau de rezultatele obţinute la export, care, în calcularea bazei de impunere directă, depăşesc cuantumul deducerilor acordate pentru producţia destinată consumului intern.

7. Exonerarea de plată sau reducerea impozitelor indirecte la fabricarea sau distribuţia produselor pentru export în măsură mai mare decît exonerarea sau reducerea impozitelor percepute la fabricarea şi distribuţia produselor similare destinate consumului intern.

8. Exonerarea de plată, reducerea sau amînarea impozitelor indirecte cumulative, percepute în etapele anterioare, asupra produselor sau serviciilor folosite pentru fabricarea produselor pentru export, în măsură mai mare decît exonerarea, reducerea sau amînarea impozitelor indirecte cumulative similare, percepute în etapele anterioare, asupra produselor sau serviciilor folosite pentru fabricarea produselor similare destinate consumului intern; cu condiţia că exonerarea de plată, reducerea sau amînarea impozitelor indirecte cumulative, percepute în etapele anterioare, va putea fi aplicată produselor pentru export, chiar dacă exonerarea de plată, reducerea sau amînarea impozitelor indirecte nu este aplicabilă produselor similare destinate consumului intern, în cazul cînd impozitele indirecte cumulative, percepute în etapele anterioare, se aplică materiei prime şi materialelor folosite la fabricarea produselor pentru export.

9. Reducerea sau rambursarea taxelor de import, altele decît cele percepute pentru materiile prime şi materialele de import folosite la fabricarea produselor pentru export; cu condiţia că, în cazuri aparte, întreprinderea va putea folosi, în calitate de înlocuitori, materie primă şi materiale autohtone în aceeaşi cantitate şi cu aceleaşi caracteristici de calitate ca şi materia primă şi materialele importate, pentru a beneficia de aceste dispoziţii dacă importul şi operaţiunile de export corespunzătoare se vor efectua într-un interval de timp care nu va depăşi 2 ani.

10. Promovarea de către guvern (sau de către anumite instituţii controlate de acesta) a unor programe de garantare sau de asigurare a creditelor la export, a unor programe de asigurare sau de garantare contra creşterii costului produselor exportate, precum şi a unor programe contra riscurilor de schimb valutar, folosindu-se cote de prime care sînt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile şi pierderile pe termen lung aferente gestionării acestor programe.

11. Acordarea de către guvern (sau de către anumite instituţii controlate şi/sau conduse de acesta) a creditelor pentru export, cu rata inferioară celei pe care o va plăti efectiv pentru mijloacele folosite (sau pe care ar trebui să o plătească dacă ar apela pe piaţa internaţională a capitalurilor la împrumuturi rambursabile în aceleaşi condiţii de creditare şi în aceeaşi monedă ca şi creditele pentru export) sau achitarea, totală sau parţială, a cheltuielilor suportate de exportator sau de instituţiile financiare la dobîndirea creditelor, în măsura în care aceste acţiuni servesc la asigurarea unui avantaj important în acordarea creditelor pentru export.

12. Orice alte cheltuieli din contul bugetului de stat care constituie o subvenţie pentru export în sensul articolului XVI al Acordului General pentru Tarife Vamale şi Comerţ, 1994.  

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021