Articolul 13 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Durata şi reexaminarea măsurilor antidumping

(1) O măsură antidumping va rămîne în vigoare numai atîta timp şi se va aplica în aşa volum cît este necesar pentru contracararea dumpingului ce cauzează prejudicii.

           (2) O taxă antidumping definitivă se anulează la expirarea termenului de 5 ani de la data introducerii ei sau de la data celei mai recente reexaminări privind atît dumpingul, cît şi prejudiciul, cu excepţia cazului în care autoritatea de investigare, printr-o reexaminare efectuată inaintea acestei date, a ajuns la concluzia că anularea taxei va genera continuarea sau reapariţia unui dumping şi cauzarea de noi prejudicii. În astfel de cazuri, taxa va rămîne în vigoare pînă la finalizarea reexaminării.

           Reexaminarea în legătură cu încetarea acţiunii măsurilor antidumping va începe dacă cererea respectivă va conţine probe suficiente privind faptul că anularea măsurilor va conduce, probabil, la continuarea sau reapariţia unui dumping şi cauzarea de noi prejudicii. O astfel de probabilitate poate fi demonstrată, de exemplu, prin probe că dumpingul şi prejudiciul continuă sau că înlăturarea, parţială ori totală, a prejudiciului se datorează exclusiv aplicării măsurilor antidumping, sau că circumstanţele pentru exportatori ori condiţiile de piaţă confirmă probabilitatea continuării unui dumping ce cauzează prejudicii.

           În cadrul acestor investigaţii, părţilor interesate li se oferă posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere asupra celor formulate în cererea de reexaminare. Concluziile se vor face ţinîndu-se cont de toate probele pertinente şi documentate, prezentate în legătură cu eventualitatea continuării sau reapariţiei unui dumping şi a unui prejudiciu în cazul anulării măsurilor antidumping.

           Avizul privind apropiata suspendare a măsurilor antidumping va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova pe parcursul ultimului an al perioadei de aplicare a acestor măsuri.

           (3) Oportunitatea aplicării în continuare a măsurilor antidumping poate fi supusă, de asemenea, reexaminării în baza cererii oricărui exportator, importator sau producător autohton, care va conţine probe suficiente pentru argumentarea oportunităţii unei astfel de reexaminări intermediare, cu condiţia că a trecut o perioadă de cel puţin un an de la introducerea măsurilor definitive.

           O reexaminare intermediară va fi iniţiată dacă cererea va conţine probe suficiente privind oportunitatea modificării sau anulării măsurilor de contracarare a unui dumping şi a prejudiciului cauzat de el.

           În cadrul investigaţiilor, desfăşurate conform acestui alineat, autoritatea de investigare va analiza dacă circumstanţele referitoare la dumping şi prejudiciu s-au schimbat semnificativ sau dacă măsurile existente sînt adecvate scopului de eliminare a prejudiciului stabilit în baza art.5. În aceste cazuri, la luarea deciziei finale se va ţine cont de toate probele pertinente şi documentate.

           (4) Reexaminarea va avea drept scop şi stabilirea marjelor de dumping individuale pentru exportatorii noi care nu au exportat produsul în perioada de investigare. O reexaminare va fi iniţiată dacă un exportator sau producător nou va demonstra că nu este legat de nici un exportator sau producător din ţara exportatoare al cărui produs este supus măsurilor antidumping sau că este implicat într-o obligaţie contractuală irevocabilă de export al unei cantităţi semnificative către Republica Moldova.

           Decizia autorităţii de investigare privind iniţierea unei reexaminări suspendă acţiunea taxei cu privire la exportatorul nou, modificînd decizia prin care a fost introdusă o astfel de taxă şi condiţionînd importurile prin procedura de înregistrare, în conformitate cu art.17 alin.(4), pentru asigurarea faptului că, dacă reexaminarea va constata existenţa unui dumping în privinţa acestui exportator, taxele antidumping vor putea fi percepute retroactiv începînd cu data de iniţiere a reexaminării.

           Prevederile prezentului alineat nu se vor aplica în cazul în care taxele au fost introduse în baza prevederilor art.11 alin.(5).

           (5) Prevederile relevante ale acestui capitol vizînd procedurile şi modul de infăptuire a investigaţiilor, cu excepţia celor privind termenele limită, se vor aplica oricărei reexaminări efectuate conform alin.(2), (3) şi (4). Orice reexaminare de acest fel se va efectua expeditiv şi nu va depăşi, de regulă, termenul de 12 luni de la data iniţierii ei.

           (6) Reexaminările efectuate conform acestui articol vor fi iniţiate de către autoritatea de investigare. În cazurile în care sînt justificate prin reexaminare, măsurile pot fi anulate sau menţinute conform alin.(2) ori anulate, menţinute sau modificate conform alin.(3) şi (4). Dacă măsurile sînt anulate pentru exportatorii individuali, nu şi pentru întreaga ţară exportatoare, aceşti exportatori vor continua să fie obiectul procedurilor şi vor fi, în mod automat, reinvestigaţi pe parcursul oricărei reexaminări ulterioare, efectuate pentru ţara dată în conformitate cu prezentul articol.

           (7) În cazul în care reexaminarea măsurilor conform alin.(3) se desfăşoară la finele perioadei de aplicare a acestora potrivit alin.(2), o astfel de reexaminare va avea drept obiect şi circumstanţele formulate la alin.(2).

           (8) În toate cazurile de reexaminare efectuate conform acestui articol, autoritatea de investigare va aplica aceeaşi metodologie ca şi în cazul investigaţiei care a condus la introducerea taxelor, luîndu-se în considerare prevederile art.4 alin.(12) şi (13) şi ale art.19.

           (9) În cadrul oricărei investigaţii efectuate conform prezentului articol, autoritatea de investigare va examina veridicitatea preţului de export conform art.4. În cazul în care preţul de export este stabilit conform art.4 alin.(9), el se va calcula fără o deducere a sumei taxelor antidumping plătite, dacă au fost prezentate probe incontestabile că taxa este corect reflectată în preţurile de vînzare şi revînzare ulterioară pe teritoriul Republicii Moldova.

Art 13 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului