Articolul 35 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Închiderea investigaţiei fără adoptarea măsurilor şi introducerea taxelor compensatorii definitive

(1) În cazul în care cererea este retrasă, procedurile vor fi închise, dacă aceasta nu contravine intereselor Republicii Moldova. Investigaţia sau procedurile se închid şi în cazurile în care introducerea măsurilor protecţioniste nu se consideră necesară.

           (2) Procedurile se vor închide de îndată ce se va determina că mărimea subvenţiei este de minimis, în conformitate cu dispoziţiile alin.(4), sau dacă volumul efectiv sau potenţial al importurilor subvenţionate ori prejudiciul este neglijabil.

           (3) În cadrul procedurilor iniţiate conform art.31 alin.(11), de regulă, prejudiciul va fi considerat neglijabil dacă importurile respective sînt mai mici decît volumele stabilite la art.31 alin.(8). În cazurile importurilor din ţările în curs de dezvoltare, volumul importurilor subvenţionate va fi considerat neglijabil dacă el va reprezenta, pentru o astfel de ţară, mai puţin de 4 la sută din importurile totale ale produsului similar în Republica Moldova, cu excepţia cazurilor cînd totalitatea importurilor din ţările în curs de dezvoltare cu o astfel de cotă de import constituite în ansamblu peste 9 la sută din importurile totale ale produsului similar în Republica Moldova.

           (4) De regulă, marja de subvenţie va fi considerată de minimis în cazul în care ea va fi mai mică de 1 la sută din valoarea mărfii. Pentru investigaţiile privind importurile din ţările în curs de dezvoltare, pragul de minimis va constitui 2 la sută din valoarea mărfii, iar pentru ţările în curs de dezvoltare, membre ale Organizaţiei Mondiale de Comerţ, care beneficiază de un regim special, pragul de minimis al subvenţiei va fi de 3 la sută din valoarea mărfii.

           (5) Dacă faptele constatate indică existenţa unei subvenţii şi a prejudiciului cauzat de aceasta, autoritatea de investigare va introduce o taxă compensatorie definitivă, cu excepţia cazului în care subvenţia sau subvenţiile vor fi retrase. Mărimea taxei compensatorii nu va depăşi marja de subvenţie propusă exportatorului, dar va fi mai mică decît această marjă, dacă o astfel de taxă mai mică este suficientă pentru a înlătura prejudiciul cauzat ramurii industriei naţionale.

           (6) Taxa compensatorie definitivă va fi introdusă într-un cuantum corespunzător fiecărui caz concret şi va fi aplicată, fără discriminare, produselor importate din orice surse referitor la care s-a constatat că sînt subvenţionate şi cauzează prejudicii, cu excepţia celor ce provin din surse de la care s-au acceptat anumite angajamente în conformitate cu prezentul capitol. Autoritatea de investigare va specifica în decizia de introducere a taxei cuantumul taxei pentru fiecare furnizor sau, dacă aceasta nu va fi posibil, se va referi la ţara exportatoare în cauză.

           (7) În cazul în care autoritatea de investigare şi-a limitat examinarea conform art.43, orice taxă compensatorie aplicată importurilor provenite de la exportatorii sau producătorii care s-au manifestat conform art.43, dar care nu au fost incluşi în examinare, nu va depăşi media ponderată a marjei de subvenţie stabilite pentru părţile din eşantion. În scopurile acestui alineat, autoritatea de investigare nu va lua în considerare marjele zero şi de minimis, precum şi marjele stabilite în condiţiile art.44. Taxele compensatorii individuale se vor aplica importurilor provenite de la orice exportator sau producător căruia i s-a acordat un tratament individual în condiţiile art.43.

Art 35 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului