Articolul 37 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Durata măsurilor compensatorii şi reexaminarea lor

(1) O măsură compensatorie va rămîne în vigoare numai atîta timp şi se va aplica în aşa volum, cît este necesar pentru contracararea subvenţiei ce cauzează prejudicii.

           (2) O taxă compensatorie definitivă se anulează la expirarea termenului de 5 ani de la data introducerii ei sau de la data celei mai recente reexaminări privind atît subvenţia, cît şi prejudiciul, cu excepţia cazului în care autoritatea de investigare, printr-o reexaminare efectuată înaintea acestei date, a ajuns la concluzia că anularea taxei va genera continuarea sau reapariţia subvenţionării şi cauzarea de noi prejudicii. În astfel de cazuri, taxa va rămîne în vigoare pînă la finalizarea reexaminării.

           (3) Reexaminarea în legătură cu încetarea acţiunii măsurilor compensatorii va începe dacă cererea respectivă va conţine probe suficiente privind faptul că încetarea acţiunii măsurilor va conduce, probabil, la continuarea sau reapariţia unei subvenţii şi la cauzarea de noi prejudicii. O astfel de probabilitate poate fi demonstrată, de exemplu, prin probe că subvenţia şi prejudiciul continuă sau că înlăturarea, parţială ori totală, a prejudiciului se datorează exclusiv aplicării măsurilor compensatorii, sau că circumstanţele pentru exportatori ori condiţiile de piaţă confirmă probabilitatea continuării unei subvenţii ce cauzează prejudicii.

           (4) În cadrul acestor investigaţii, părţilor interesate li se oferă posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere asupra celor formulate în cererea de reexaminare. Concluziile se vor face ţinîndu-se cont de toate probele pertinente şi documentate, prezentate în legătură cu eventualitatea continuării sau reapariţiei unei subvenţii şi a unui prejudiciu în cazul anulării măsurilor compensatorii.

           (5) Avizul privind apropiata anulare a măsurilor compensatorii va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, pe parcursul ultimului an al perioadei de aplicare a acestor măsuri.

           (6) Oportunitatea aplicării în continuare a măsurilor compensatorii poate fi supusă, de asemenea, reexaminării, în baza cererii oricărui exportator, importator sau producător autohton, care va conţine probe suficiente pentru argumentarea oportunităţii unei astfel de reexaminări intermediare, cu condiţia că a trecut o perioadă de cel puţin un an de la introducerea măsurilor definitive.

           (7) O reexaminare intermediară va fi iniţiată dacă cererea va conţine probe suficiente privind oportunitatea modificării sau anulării măsurilor de contracarare a unei subvenţii şi a prejudiciului cauzat de aceasta.

           (8) În cazul în care taxele compensatorii introduse sînt mai mici decît marja de subvenţie existentă, se va iniţia reexaminarea intermediară dacă producătorii autohtoni furnizează probe suficiente care demonstrează că aplicarea taxelor compensatorii nu a afectat sau a afectat într-o măsură foarte mică nivelul preţurilor de vînzare a produsului importat în Republica Moldova. Dacă investigaţia constată că reclamaţiile sînt întemeiate, taxele compensatorii pot fi majorate în scopul ridicării preţurilor la un nivel care ar asigura contracararea prejudiciului, fără ca taxele majorate să depăşească marja de subvenţie.

           (9) În cadrul investigaţiilor desfăşurate conform alin.(6), (7) şi (8), autoritatea de investigare va analiza dacă circumstanţele referitoare la subvenţie şi prejudiciu s-au schimbat semnificativ sau dacă măsurile existente şi-au atins scopul în ceea ce priveşte eliminarea prejudiciului stabilit în baza art.29. În aceste cazuri, la luarea deciziei definitive se va ţine cont de toate probele relevante şi documentate.

           (10) Orice exportator ale cărui exporturi sînt obiectul taxelor compensatorii definitive, dar care nu a fost supus unei examinări individuale în cadrul investigaţiei iniţiale din cauza refuzului de a coopera cu autoritatea de investigare, are dreptul, prin depunerea unei cereri, la o reexaminare operativă pentru ca autoritatea de investigare să-i stabilească de îndată o cotă a taxei compensatorii individuale.

Art 37 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului