Articolul 6 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Definirea ramurii industriei naţionale

(1) În completarea definiţiei de la articolul 2, în cazul în care producătorii autohtoni sînt legaţi cu exportatorii sau importatorii ori sînt ei înşişi importatori ai produsului care ar putea constitui obiectul unui dumping, noţiunea de ramură a industriei naţionale poate fi interpretată ca desemnînd restul producătorilor.

           (2) În cazuri excepţionale, piaţa Republicii Moldova poate fi împărţită, în ceea ce priveşte producţia respectivă, în două sau mai multe segmente de piaţă, iar producătorii din interiorul fiecărui segment pot fi consideraţi ca reprezentînd o ramură distinctă a industriei naţionale dacă:

           a) producătorii dintr-un astfel de segment vînd, în totalitate sau aproape în totalitate, producţia lor pe acest segment de piaţa; şi

           b) cererea de pe acest segment de piaţă nu este satisfăcută la un nivel suficient de către producătorii produsului investigat din celelalte părţi ale Republicii Moldova.

           În aceste condiţii, se va putea constata existenţa unui prejudiciu chiar şi atunci cînd acesta nu a afectat cea mai mare parte a ramurii industriei naţionale, cu condiţia ca pe un segment de piaţă izolat să existe o concentrare a importurilor care constituie obiectul unui dumping şi ca aceste importuri să prejudicieze producătorii totalităţii sau cvasitotalităţii producţiei în interiorul acestui segment de piaţă.

           (3) În sensul alin.(1), producătorii vor fi consideraţi ca fiind legaţi cu exportatorii sau importatorii numai în cazul cînd:

           a) unul dintre ei îl controlează pe celălalt, direct sau indirect;

           b) ambii sînt controlaţi, direct sau indirect, de o terţă persoană; sau

           c) împreună controlează, direct sau indirect, o terţă persoană.

           Prevederile prezentului alineat se aplică cu condiţia că există motive pentru a se crede sau presupune că efectul acestei relaţii este de natură să impună producătorului în cauză un comportament diferit de cel al producătorilor nelegaţi. Se va considera că o persoană o controlează pe alta atunci cînd prima este în măsură să exercite asupra celeilalte o constrîngere sau o direcţionare juridică sau operaţională.

           (4) Atunci cînd prin ramură a industriei naţionale se înţeleg producătorii dintr-o anumită zonă, exportatorilor li se va acorda posibilitatea de a-şi oferi angajamentele, conform art. 10, în ceea ce priveşte zona în cauză. În asemenea cazuri, la evaluarea măsurilor de interes naţional, se va ţine cont în măsură mai mare de interesele zonei respective. Dacă nu se oferă de îndată un angajament adecvat sau dacă s-au creat situaţiile specificate la art.10 alin.(5) şi (6), taxa antidumping, provizorie sau definitivă, poate fi aplicată la scara întregii ţări. În astfel de cazuri, dacă acest lucru este practic posibil, taxele se pot aplica limitat unor anumiţi producători sau exportatori.

Art 6 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului