Articolul 41 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Dispoziţii generale privind taxele compensatorii

(1) Taxele compensatorii provizorii sau definitive vor fi introduse prin decizia autorităţii de investigare, fiind percepute în forma şi în cuantumurile specificate şi conform altor criterii stabilite în decizia de introducere a acestor taxe. Aceste taxe se vor percepe separat de taxele vamale, impozite şi alte plăţi impuse, de regulă, importurilor. Nici un produs nu va fi supus, în acelaşi timp, taxelor antidumping şi taxelor compensatorii.

           (2) Deciziile privind introducerea taxelor compensatorii provizorii sau definitive şi deciziile privind acceptarea angajamentelor ori închiderea investigaţiilor sau procedurilor se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Aceste decizii vor conţine, respectîndu-se întru totul confidenţialitatea informaţiei, numele exportatorilor sau ale ţărilor investigate, o descriere a produsului şi un rezumat al faptelor şi concluziilor relevante pentru determinarea existenţei unei subvenţii şi a unui prejudiciu. În fiecare caz, o copie a deciziei va fi remisă părţilor interesate cunoscute. Prevederile acestui alineat se vor aplica în mod corespunzător reexaminărilor.

           (3) În interesul Republicii Moldova, măsurile introduse conform acestui capitol pot fi suspendate, printr-o decizie a autorităţii de investigare, pentru o perioadă de 9 luni. Suspendarea poate fi extinsă pînă la un an. Măsurile pot fi suspendate numai dacă condiţiile de piaţă s-au modificat temporar în măsură să excludă prejudiciul în urma suspendării şi dacă avizul ramurii industriei naţionale a fost luat în considerare. Măsurile pot fi reintroduse în orice moment dacă motivele suspendării nu mai există.

           (4) Autoritatea de investigare poate da indicaţii autorităţilor vamale privind înregistrarea importurilor pentru a li se putea aplica ulterior măsuri compensatorii de la data înregistrării lor. Importurile pot fi supuse înregistrării în baza unei cereri din partea ramurii industriei naţionale, care va conţine probe suficiente pentru a justifica o astfel de acţiune. Înregistrarea va fi introdusă prin decizia autorităţii de investigare, care va specifica scopul acţiunii şi, dacă este nevoie, suma estimată a eventualelor angajamente. Importurile vor fi supuse înregistrării pentru o perioadă de cel mult 9 luni.

Art 41 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului