Articolul 10 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Angajamentele

(1) Investigaţiile pot fi închise fără introducerea taxelor antidumping provizorii sau definitive dacă autoritatea de investigare primeşte din partea exportatorului un angajament voluntar acceptabil de a-şi revizui preţurile într-o măsură care să elimine marja de dumping sau efectele prejudiciabile ale dumpingului. Mărimea creşterii preţurilor, ca urmare a angajamentelor, nu va depăşi marja de dumping stabilită provizoriu, dar va fi mai mică decît această marjă dacă astfel de creştere va fi suficientă pentru înlăturarea prejudiciului cauzat ramurii industriei naţionale.

           (2) Autoritatea de investigare este în drept să sugereze unele angajamente, fără ca exportatorii să fie obligaţi să le accepte. Faptul că exportatorii nu oferă asemenea angajamente sau nu acceptă propunerea de a şi le asuma nu va afecta în nici un fel examinarea cauzei. Totuşi, autoritatea de investigare poate stabili că iminenţa producerii unui prejudiciu este mai mare în cazul continuării importurilor de dumping. Pînă la emiterea unei determinări preliminare, prin care să se constate existenţa unui dumping şi a prejudiciului cauzat de acesta, exportatorilor nu li se va solicita şi nu li se va accepta nici un angajament. În afara unor cazuri excepţionale, angajamentele nu vor fi oferite mai tîrziu de sfîrşitul perioadei în cadrul căreia pot fi făcute prezentările în conformitate cu prevederile art.22 alin.(5).

           (3) Exportatorul va fi informat despre motivele neacceptării unui angajament şi i se va oferi posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere în acest sens. Cauzele neacceptării vor fi menţionate în decizia definitivă.

           (4) Autoritatea de investigare va avea consultări cu Guvernul Republicii Moldova privind acceptarea angajamentelor oferite de către exportatori, în urma cărora va prezenta de îndată Guvernului un raport împreună cu propunerea de a închide investigaţia. Investigaţia se va considera închisă dacă Guvernul, timp de o lună, nu va decide altfel.

           (5) Dacă angajamentele sînt acceptate, investigaţia privind existenţa dumpingului şi a prejudiciului va continua pînă la capăt. În cazul în care s-a constatat inexistenţa dumpingului sau a prejudiciului, angajamentul îşi pierde automat valabilitatea, cu excepţia cazurilor cînd constatarea s-a datorat în mare măsură existenţei unui angajament. În asemenea cazuri, se poate solicita ca angajamentul să fie menţinut pe o perioadă rezonabilă. În cazul în care s-a constatat existenţa dumpingului şi a prejudiciului, angajamentul va fi valabil în conformitate cu propriile condiţii şi cu prevederile acestui capitol.

           (6) Autoritatea de investigare poate solicita oricărui exportator ale cărui angajamente sînt acceptate să furnizeze periodic informaţii cu privire la modul de îndeplinire a angajamentului respectiv şi să permită verificarea informaţiilor corespunzătoare. Neglijarea acestor cerinţe va fi considerată ca o violare a angajamentului.

           (7) În cazul violării sau retragerii angajamentului de către oricare dintre părţi, pe baza faptelor stabilite în cadrul investigaţiei care a determinat acceptarea lui, se va introduce o taxă definitivă în conformitate cu art.11, cu condiţia că investigaţia a finalizat prin constatarea existenţei dumpingului şi a prejudiciului, iar exportatorului i-a fost oferită posibilitatea să-şi expună punctul de vedere, cu excepţia cazului cînd el şi-a retras angajamentul din proprie iniţiativă.

           (8) Dacă investigaţia care a determinat acceptarea angajamentului nu a fost finalizată şi dacă există temeiuri de a presupune că angajamentul este violat ori în cazul violării sau retragerii acestuia, pe baza informaţiei disponibile poate fi introdusă o taxă antidumping provizorie în conformitate cu art.9.

Art 10 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului