Articolul 36 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Retroactivitatea

(1) Măsurile compensatorii provizorii şi taxele compensatorii definitive vor fi aplicate numai produselor introduse pe teritoriul Republicii Moldova pentru consum, după intrarea în vigoare a deciziei adoptate conform art.33 alin.(1), cu excepţia cazurilor prevăzute în prezentul capitol.

           (2) Taxa compensatorie definitivă poate fi aplicată produselor introduse pentru consum nu mai înainte de 90 de zile pînă la data introducerii măsurilor provizorii, dar nu înainte de iniţierea investigaţiei, cu condiţia că importurile au fost înregistrate în conformitate cu art.41 alin.(4), iar autoritatea de investigare le-a oferit importatorilor posibilitatea de a-şi expune punctele lor de vedere şi s-a stabilit că:

           a) există circumstanţe critice cînd un prejudiciu, greu de înlăturat, a fost cauzat prin importul masiv, într-o perioadă relativ scurtă de timp, al produsului ce beneficiază de subvenţii în sensul prezentului capitol; şi

           b) în scopul prevenirii unor noi prejudicii, se consideră necesară impunerea retroactivă a importurilor respective cu taxe compensatorii.

           (3) În cazul în care s-a stabilit definitiv existenţa unui prejudiciu (nu însă a unui pericol de prejudiciu ori a unei întîrzieri semnificative în înfiinţarea unei ramuri a industriei naţionale) sau s-a stabilit definitiv existenţa unui pericol de prejudiciu atunci cînd efectul importurilor subvenţionate ar conduce, în absenţa măsurilor provizorii, la un prejudiciu, taxele compensatorii pot fi percepute retroactiv pentru perioada în care au fost aplicate măsurile provizorii.

           (4) Dacă taxa compensatorie definitivă este mai mare decît taxa provizorie achitată ori pasibilă achitării, diferenţa nu va fi percepută. Dacă taxa definitivă este mai mică decît taxa provizorie, diferenţa va fi recalculată.

           (5) Cu excepţia celor prevăzute la alin.(3), în cazul în care se constată existenţa unui pericol de prejudiciu sau a unei întîrzieri semnificative în înfiinţarea unei ramuri a industriei naţionale (dar nu a fost cauzat încă nici un prejudiciu), o taxă compensatorie definitivă poate fi introdusă doar începînd cu data constatării existenţei unui pericol de prejudiciu sau a unei întîrzieri semnificative.

           (6) În cazul în care autoritatea de investigare ajunge la o constatare finală negativă, orice garanţie prezentată în perioada de aplicare a măsurilor provizorii va fi restituită în decurs de 45 de zile lucrătoare.

Art 36 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului