Articolul 56 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Supravegherea preliminară

(1) Produsele ce constituie obiectul supravegherii preliminare pot fi introduse în circulaţie liberă pe teritoriul Republicii Moldova numai la emiterea unui document de supraveghere. Documentul respectiv trebuie să fie emis gratuit de autoritatea de investigare pentru orice volum cerut şi în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii cererii importatorului. Cererea importatorului de eliberare a documentului de supraveghere trebuie să conţină: numele (sau denumirea) şi adresa solicitantului (inclusiv telefoanele de contact), numărul de înregistrare pentru T.V.A., o descriere a mărfii, cu indicarea mărcii de comerţ, codului, locului de origine şi de expediere, cantităţii în kilograme sau în alte unităţi de măsură, valorii mărfii, preţului CIF (valoarea, asigurarea, navlul) la frontiera Republicii Moldova, şi o declaraţie cu data şi semnătura solicitantului, cu următorul cuprins:

           "Subsemnatul _________________________________, confirm că informaţia cuprinsă în cerere este corectă şi autentică şi că sînt înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova."

           În unele cazuri pot fi solicitate şi informaţii suplimentare.

           (2) Dacă s-a determinat că preţul pe unitate de produs la care s-a efectuat tranzacţia nu depăşeşte 5 la sută din preţul indicat în documentele de import sau dacă valoarea totală sau cantitatea totală a produselor destinate importului nu depăşeşte 5 la sută din valoarea sau cantitatea indicată în documentele de import, introducerea în circulaţie liberă a produsului respectiv nu va fi limitată. Luînd în considerare natura produselor şi alte caracteristici speciale ale tranzacţiilor în cauză, autoritatea de investigare poate stabili un procentaj diferit, dar care totuşi nu va depăşi, de regulă, plafonul de 10 la sută.

           (3) Documentele de import pot fi utilizate doar pentru perioada în care aranjamentele de liberalizare a importurilor sînt în vigoare referitor la tranzacţia în cauză. Aceste documente nu pot fi utilizate categoric după expirarea termenului stabilit din acelaşi moment şi în condiţiile aceleiaşi proceduri de introducere a supravegherii.

           (4) În cazul în care decizia adoptată conform art.55 o cere, originea produsului supravegheat trebuie să fie confirmată printr-un certificat de origine.

Art 56 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului