Articolul 23 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Interesul naţional

(1) Faptul că interesul naţional reclamă o intervenţie se va constata, conform acestui articol, pe baza analizei tuturor intereselor în ansamblu, inclusiv a intereselor ramurii industriei naţionale, ale utilizatorilor şi consumatorilor, cu condiţia că toate părţile au avut posibilitatea să-şi expună punctele de vedere în conformitate cu alin.(2). La o astfel de examinare, o atenţie deosebită se acordă necesităţii de eliminare a efectelor de distorsionare a comerţului, cauzate de un dumping producător de prejudicii, şi necesităţii de restabilire a unei concurenţe eficiente. Măsurile stabilite în baza constatării existenţei dumpingului şi a prejudiciului pot să nu fie aplicate dacă autoritatea de investigare va ajunge, în baza informaţiei prezentate, la concluzia univocă că aplicarea lor nu corespunde interesului naţional.

           (2) Pentru a asigura probe fundamentate în baza cărora autoritatea de investigare va putea lua în considerare toate punctele de vedere şi informaţiile la luarea deciziei privind faptul că introducerea măsurilor corespunde sau nu interesului naţional, reclamanţii, importatorii şi asociaţiile lor reprezentative, organizaţiile reprezentative ale utilizatorilor şi consumatorilor se vor manifesta şi vor prezenta informaţii autorităţii de investigare în termenele stabilite în avizul de iniţiere a investigaţiei antidumping.

           (3) Părţile care au acţionat conform alin.(2) pot solicita o audiere. Cererile vor fi satisfăcute dacă ele vor fi depuse în termenele stabilite la alin.(2) şi se vor referi la motivele de interes naţional pentru care părţile trebuie audiate.

           (4) Părţile care au acţionat conform alin.(2) pot să-şi prezinte comentariile privind aplicarea oricăror taxe provizorii introduse. Astfel de comentarii trebuie să fie primite în termen de o lună de la data aplicării măsurilor respective, pentru a fi luate în considerare, urmînd ca aceste comentarii sau rezumatul lor să fie prezentate şi altor părţi, cărora li se va acorda posibilitatea să răspundă la ele.

           (5) Părţile care au acţionat conform alin.(2) pot solicita să li se pună la dispoziţie faptele şi probele în baza cărora urmează să fie luate deciziile finale. Astfel de informaţii vor fi dezvăluite într-o măsură maximal posibilă, fără a se prejudicia nici o decizie ulterioară a autorităţii de investigare.

           (6) Informaţiile vor fi luate în considerare doar cu condiţia că există probe reale care confirmă valabilitatea lor.

Art 23 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului