Articolul 32 din Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova. Investigaţia privind subvenţiile

(1) Investigaţia privind subvenţiile va urmări simultan determinarea existenţei atîta subvenţiei, cît şi a prejudiciului. Selectarea perioadei de investigare se va face astfel încît orizontul de investigare să acopere o perioadă nemijlocit anterioară iniţierii investigaţiei de cel puţin 6 luni. De regulă, informaţiile care se referă la o perioadă ulterioară investigaţiei nu se iau în considerare.

           (2) Părţilor cărora li se expediază chestionare pentru o investigaţie privind aplicarea măsurilor compensatorii li se vor acorda cel puţin 30 de zile pentru răspuns. Termenul completării chestionarului va începe să curgă din ziua primirii chestionarului, adică la expirarea unei săptămîni din ziua expedierii acestuia exportatorului sau reprezentanţei diplomatice corespunzătoare a ţării de origine şi/sau exportatoare. Acest termen poate fi prelungit cu 30 de zile, ţinîndu-se cont de termenul-limită al investigaţiei, cu condiţia ca partea interesată să motiveze extinderea perioadei prin circumstanţe deosebite.

           (3) Autoritatea de investigare poate audia părţile interesate în cazul în care ele au solicitat aceasta în termenul fixat în avizul publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, demonstrînd că sînt realmente părţi interesate care vor fi afectate de rezultatele procedurii de investigare şi că există motive deosebite pentru a fi audiate.

           (4) Autoritatea de investigare, la cererea părţilor care s-au manifestat conform art.31 alin.(12), le oferă posibilitatea de a se întîlni cu părţi avînd interese opuse pentru confruntarea opiniilor divergente şi a argumentelor negatoare. La acordarea unei asemenea posibilităţi trebuie să se ţină cont de necesitatea păstrării confidenţialităţii informaţiilor şi de asentimentul părţilor în acest sens. Nici o parte nu este obligată să asiste la astfel de întîlniri, iar absenţa nu-i va prejudicia în nici un fel cauza. Informaţiile orale, prezentate în conformitate cu prevederile prezentului alineat, vor fi luate în considerare doar în cazul cînd părţile le vor reproduce ulterior în scris.

           (5) Reclamanţii, importatorii, exportatorii şi asociaţiile lor reprezentative, organizaţiile reprezentative ale utilizatorilor şi consumatorilor care s-au manifestat conform art.31 alin.(12), precum şi reprezentanţii ţării de origine şi/sau exportatoare vor putea, în baza unei cereri, să ia cunoştinţă de toate informaţiile prezentate de părţi (cu excepţia documentelor interne perfectate de autorităţile Republicii Moldova), relevante pentru completarea dosarelor lor, şi care, nefiind confidenţiale în sensul art.45, se utilizează în cadrul investigaţiei. Părţile în cauză pot să-şi expună punctele de vedere asupra acestor informaţii şi comentariile lor vor putea fi luate în considerare dacă vor fi suficient argumentate.

           (6) Cu excepţia cazurilor stipulate la art.44, informaţiile furnizate de părţile interesate, pe care se bazează constatările, se vor verifica, pe cît este posibil, în ceea ce priveşte exactitatea lor.

           (7) O investigaţie este definitivată fie prin închiderea ei, fie prin pronunţarea deciziei de introducere a unei taxe compensatorii. De regulă, investigaţia va fi definitivată în termen de un an de la data iniţierii. În cazurile prevăzute la art.34 şi 35, investigaţia va fi definitivată în termen de 15 luni de la data iniţierii.

Art 32 Legea Privind măsurile antidumping, compensatorii şi de salvgardare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №820 din 17.02.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului