Articolul 12 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Anual, pînă în data de 15 noiembrie, Agenţia îşi formează bugetul pentru anul următor din:

a) plăţile de reglementare şi monitorizare;

b) plăţile pentru utilizarea resurselor de numerotare atribuite;

b1) plățile pentru utilizarea spectrului de frecvențe radio;

c) alte surse financiare prevăzute de lege.

(2) Bugetul Agenţiei se aprobă de către Consiliul său de administraţie în limita necesităţii asigurării unei activităţi conforme şi a independenţei financiare a Agenţiei. Executarea bugetului va fi verificată printr-un audit independent, al cărui raport va fi prezentat Guvernului.

(3) Agenţia stabileşte cuantumul plăţilor de reglementare şi monitorizare pentru anul următor la un nivel suficient să acopere cheltuielile necesare pentru asigurarea activităţii sale conform prezentei legi. Cuantumul plăţilor de reglementare şi monitorizare se stabileşte în baza estimării volumului veniturilor provenite din activităţile din domeniul comunicaţiilor electronice, în mărime de pînă la 0,3 la sută din volumul venitului estimat. 

(4) Anual, pînă în data de 1 noiembrie, Agenţia publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova decizia privind cuantumul plăţilor de reglementare şi monitorizare stabilit pentru anul următor.

(5) Plăţile de reglementare şi monitorizare, precum și plățile pentru utilizarea spectrului de frecvențe radio se transferă de către furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice în contul curent al Agenţiei trimestrial/anual, pînă la data de 15 a lunii imediat următoare trimestrului/anului de gestiune. Agenţia deţine dreptul exclusiv de a utiliza mijloacele de pe contul său. Mijloacele neutilizate în anul financiar curent se transferă în bugetul anului următor. Dacă, în cursul anului financiar curent, se formează un deficit de mijloace băneşti, Agenţia are dreptul să-l compenseze din contul bugetului anului următor, corectînd corespunzător cuantumul plăţilor de reglementare şi monitorizare. Pentru cheltuielile curente ce nu pot fi acoperite din plăţile de reglementare şi monitorizare colectate, Agenţia are dreptul să contracteze împrumuturi bancare la dobînzi rezonabile. Agenţia rambursează împrumuturile din mijloacele obţinute de la plăţile de reglementare şi monitorizare colectate ulterior.

(6) Furnizorii care, împreună cu alți furnizori din același grup de întreprinderi, înregistrează un volum de venituri cumulativ mai mic decît cel stabilit anual prin decizia prevăzută la alin. (4) nu au obligația de achitare a plăților de reglementare și monitorizare pentru anul următor.

(7) Anual, pînă în data de 31 martie, Agenţia prezintă Guvernului un raport financiar, care se publică în presa centrală.


Art 12 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului