Articolul 82 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Resursele de numerotare și resursele tehnice asociate care se atribuie serviciilor de comunicaţii electronice accesibile publicului şi reţelelor publice de comunicaţii electronice sînt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului.

(2) Resursele de numerotare și resursele tehnice asociate care se atribuie serviciilor de comunicaţii electronice accesibile publicului și reţelelor publice de comunicaţii electronice sînt gestionate de către Agenţie în conformitate cu Planul naţional de numerotare şi cu recomandările organismelor internaţionale la care Republica Moldova este parte şi sînt atribuite contra plată conform tarifelor stabilite şi aprobate de Agenţie.

(3) Planul naţional de numerotare se elaborează de către Agenţie, în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, şi se aprobă de către organul central de specialitate.

(4) Planul național de numerotare poate fi modificat în scopul asigurării disponibilității suficiente a resurselor de numerotare ori al adaptării la evoluția serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului, precum și în scopul îndeplinirii obligațiilor rezultate din tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

(5) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului au obligația să implementeze, pe cont propriu, modificările operate în Planul național de numerotare.

(6) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului au obligația de a respecta Planul național de numerotare, precum și condițiile licenței de utilizare a resurselor de numerotare.

(7) Transmiterea/asignarea resurselor de numerotare din Planul naţional de numerotare de către furnizorii din Republica Moldova către furnizori sau utilizatori de peste hotarele Republicii Moldova, pentru utilizare permanentă în afara teritoriului Republicii Moldova, şi/sau utilizarea permanentă sub orice formă a resurselor respective în afara teritoriului Republicii Moldova pot avea loc doar în conformitate cu actele de reglementare corespunzătoare ale Agenţiei.

 (8) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului nu au dreptul să înstrăineze resursele de numerotare din Planul național de numerotare care îi sînt atribuite de către Agenție prin licență sau care îi sînt transferate prin procedura de portare.

(9) Se interzice comercializarea/transmiterea/asignarea pe teritoriul Republicii Moldova a resurselor de numerotare de orice formă incluse în planurile naționale de numerotare ale altor țări și/sau utilizarea permanentă a acestor resurse pe teritoriul Republicii Moldova.

(10) Agenţia gestionează resursele de numerotare respectînd principiile obiectivităţii, transparenţei, proporţionalităţii şi accesului nediscriminatoriu la aceste resurse şi asigură tratamentul egal al tuturor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului. 

(11) Utilizarea resurselor de numerotare din cadrul Planului naţional de numerotare fără autorizarea Agenţiei este interzisă şi se sancţionează conform legislației în vigoare.

(12) Procedura de administrare şi gestionare a resurselor de numerotare este stabilită prin actele de reglementare elaborate şi aprobate de către Agenţie şi care se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(13) Cerinţele actelor de reglementare privind utilizarea resurselor de numerotare sînt obligatorii spre executare pentru toţi furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din Republica Moldova.

(14) Furnizorii de servicii de comunicații electronice accesibile publicului cărora li s-a acordat dreptul de utilizare a anumitor numere sau blocuri de numere au obligația să nu facă nicio discriminare față de alți furnizori de servicii de comunicații electronice accesibile publicului în ceea ce privește secvențele de numere utilizate pentru accesul la serviciile lor.

(15) Resursele de numerotare și resursele tehnice asociate nu pot face obiectul protecției dreptului de proprietate intelectuală sau industrială.

(16) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului interconectați asigură comunicarea, în mod transparent, către furnizorul căruia îi transmite traficul preluat a tuturor informațiilor de semnalizare care le-au fost comunicate în legătură cu traficul preluat, inclusiv a celor referitoare la datele de identificare a liniei care apelează.

(17) Dreptul de utilizare a resurselor tehnice necesare furnizării serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului sau operării rețelelor publice de comunicații electronice se acordă numai de către Agenție, care stabilește procedura de eliberare, modificare, retragere și cesionare a dreptului de utilizare a codurilor de identificare, semnalizare și rutare, fără a se limita la acestea, de asemenea stabilește drepturile și obligațiile titularilor dreptului de utilizare a acestor resurse tehnice.

Art 82 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului