Articolul 41 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Spectrul de frecvențe radio poate fi utilizat prin intermediul oricărei tehnologii disponibile pentru fiecare tip de serviciu de radiocomunicații stabilit în Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe și în conformitate cu prevederile deciziilor și recomandărilor relevante ale Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații.

(2) Agenția se asigură că toate tipurile de tehnologii utilizate pentru serviciile de comunicații electronice pot fi utilizate în benzile de frecvențe radio declarate disponibile pentru serviciile de radiocomunicații în Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe și în conformitate cu prevederile deciziilor și recomandărilor relevante ale Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații. În coordonare cu organul central de specialitate, Agenția poate să prevadă, temeinic justificat, restricții proporționale și nediscriminatorii în ceea ce privește tipurile de tehnologii de acces fără fir sau de rețele de comunicații radio utilizate pentru servicii de comunicații electronice accesibile publicului atunci cînd acest lucru este necesar pentru:

a) evitarea interferențelor dăunătoare;

b) protejarea sănătății publice împotriva cîmpurilor electromagnetice;

c) asigurarea calității tehnice a serviciului;

d) asigurarea maximizării utilizării în comun a frecvențelor radio;

e) asigurarea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe radio;

f) asigurarea îndeplinirii unui obiectiv de interes general în conformitate cu alin. (5).

(3) Spectrul de frecvențe radio poate fi utilizat pentru furnizarea oricărui tip de serviciu de radiocomunicații stabilit în Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe și în conformitate cu prevederile deciziilor și recomandărilor relevante ale Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații.

(4) Agenția se asigură că toate tipurile de servicii de comunicații electronice pot fi furnizate cu utilizarea benzilor de frecvențe radio declarate disponibile conform Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe. În coordonare cu organul central de specialitate, Agenția este în drept să stabilească, temeinic justificat, restricții proporționale și nediscriminatorii în ceea ce privește tipurile de servicii de comunicații electronice care urmează să fie furnizate, inclusiv dacă este necesar pentru a îndeplini o cerință în conformitate cu reglementările privind radiocomunicațiile ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

(5) Măsurile care impun furnizarea unui serviciu de comunicații electronice accesibil publicului într-o bandă de frecvențe specifică, disponibilă pentru serviciile de comunicații electronice accesibile publicului, se motivează în scopul de a garanta îndeplinirea unui obiectiv de interes general, definit în conformitate cu legislația în vigoare, precum: 

a) siguranța vieții;

b) promovarea coeziunii sociale, regionale sau teritoriale;

c) evitarea utilizării ineficiente a frecvențelor radio; 

d) promovarea diversității culturale și lingvistice și a pluralismului mediatic prin furnizarea serviciilor de televiziune și radio. 

(6) O măsură care interzice furnizarea oricărui alt serviciu de comunicații electronice accesibil publicului într-o bandă de frecvențe specifică poate fi prevăzută numai atunci cînd este justificată de necesitatea protejării serviciilor de siguranță a vieții. Agenția poate extinde, în mod excepțional, această măsură în scopul îndeplinirii altor obiective de interes general definite în conformitate cu cerințele prevăzute de deciziile și recomandările Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații. 

(7) În vederea asigurării respectării principiilor prevăzute la alin. (1) și alin. (3), Agenția revizuiește periodic necesitatea restricțiilor menționate la alin. (2) și (4) și face publice rezultatele acestor revizuiri.

(8) Agenția poate adopta măsurile prevăzute la alin. (2) și (4) în urma parcurgerii procedurii de consultare publică prevăzute de legislația în vigoare.

(9) Fără a aduce atingere prevederilor legilor speciale și ținînd seama de circumstanțele naționale relevante, Agenția poate stabili norme în scopul prevenirii tezaurizării resurselor de spectru radio, în special prin impunerea unor termene stricte pentru exploatarea efectivă a drepturilor de utilizare de către titularul acestor drepturi și prin aplicarea de sancțiuni, inclusiv sancțiuni financiare sau retragerea drepturilor de utilizare, în cazul nerespectării acestor termene. Normele respective se stabilesc și se aplică în mod proporțional, nediscriminatoriu și transparent.


Art 41 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului