Articolul 73 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Datele de transfer referitoare la abonați și utilizatori finali, prelucrate și stocate de către furnizorul rețelei publice de comunicații electronice sau al serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului, trebuie șterse sau transformate în date anonime de îndată ce nu mai sînt necesare transmiterii comunicării, fără a aduce atingere prevederilor alin. (2), (3) și (5) din prezentul articol sau prevederilor art. 81 alin. (1).

(2) Datele de transfer necesare facturării serviciilor oferite abonatului sau plății conexiunii pot să fie prelucrate. Prelucrarea lor este permisă doar pînă la sfîrșitul perioadei în care factura poate fi contestată prin lege sau plata poate fi urmărită.

(3) În scopul comercializării de servicii de comunicații electronice sau al furnizării de servicii cu valoare adăugată, furnizorul de servicii de comunicații electronice accesibile publicului poate prelucra datele menționate la alin. (1), în măsura și pe durata de timp necesare comercializării sau furnizării acestor servicii, dacă abonatul sau utilizatorul vizat și-a dat, în prealabil, consimțămîntul în acest sens. Utilizatorii și abonații au posibilitatea de a-și retrage consimțămîntul pentru prelucrarea datelor de transfer în orice moment printr-o cerere scrisă adresată furnizorului sau în alt mod permis de legislație.

 (4) Furnizorul de servicii trebuie să informeze utilizatorii și abonații despre tipurile de date de transfer care sînt prelucrate și despre durata prelucrării în scopurile menționate la alin. (2) și, înaintea obținerii consimțămîntului, în scopurile menționate la alin. (3).

(5) Prelucrarea de date de transfer în conformitate cu alin. (1)–(4) trebuie limitată la persoanele care, sub autoritatea furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice accesibile publicului, acționează în vederea facturării sau pentru gestionarea traficului, pentru serviciul de relații cu clienții, detectarea fraudelor, promovarea serviciilor de comunicații electronice ori pentru furnizarea de servicii cu valoare adăugată, precum și la prelucrarea strict necesară scopului respectivei activități.

(6) Prevederile alin. (1)–(3) și (5) se aplică fără a aduce atingere posibilității pe care o au organele competente de a cere să fie informate despre datele de transfer conform legislației în vigoare pentru soluționarea litigiilor, în special a celor referitoare la interconectare sau la facturare.

Art 73 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului