Articolul 43 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Permisul tehnic (cu avizul privind asignarea canalului sau a frecvenţei radio) pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii, în cazul în care eliberarea licenţei de utilizare a canalelor şi frecvenţelor radio nu este prevăzută de lege, se eliberează de către Agenţie, în termen de 10 zile din momentul depunerii cererii, în baza cererii-tip a solicitantului şi cu condiţia că au fost îndeplinite toate cerinţele ce ţin de transmiterea, forma şi conţinutul următoarelor documente:

a) avizul privind asignarea canalului sau a frecvenţei radio, eliberat de către Agenție, care include rezultatul selectării, calculului şi coordonării canalului sau frecvenţei radio solicitate spre utilizare;

b) proiectul tehnic al mijloacelor radioelectrice, aprobat de Agenție;

c) certificatul de conformitate a mijloacelor radioelectronice de emisie, eliberat de organul de certificare a produselor din domeniul telecomunicaţiilor, în copie;

d) avizul de coordonare a amplasamentului mijloacelor radioelectrice, eliberat de serviciul sanitar-epidemiologic, în copie;

e) procesul-verbal al măsurărilor tehnice, întocmit de Agenție.

(2) Termenul de valabilitate a permisului tehnic se stabilește după cum urmează: 

 a) pentru stații de radioreleu utilizate în cadrul rețelelor de comunicații electronice mobile celulare terestre – 15 ani;

b) pentru stații de radiocomunicații pentru radioamatori – 3 ani;

c) pentru alte tipuri de stații de radiocomunicații – 5 ani.

(3) Modificarea datelor incluse în permisul tehnic eliberat se realizează de către Agenție prin eliberarea unui permis tehnic nou, fără modificarea termenului de valabilitate a acestuia.

(4) Transmiterea către Agenție a cererii pentru eliberarea permisului tehnic și a documentelor anexate se efectuează în unul dintre următoarele moduri:

a) prin depunere personală sau de către un reprezentant legal al solicitantului, sub luare de semnătură; 

b) prin serviciul de trimiteri poștale recomandate cu confirmare de primire;

c) prin poșta electronică, cu aplicarea semnăturii electronice avansate calificate.

(5) Cererea și setul complet de documente anexate se înregistrează în Registrul de evidență a cererilor și permiselor tehnice pentru utilizarea stațiilor de radiocomunicații.

(6) Asignarea canalelor sau frecvenţelor radio pentru staţiile de radiocomunicaţii utilizate pentru nevoile statului - apărarea şi securitatea naţională, asigurarea ordinii publice, prevenirea situaţiilor excepţionale şi lichidarea efectelor lor - se efectuează de către organele statale corespunzătoare.

(7) Asignarea canalelor şi frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe cu utilizare partajată se efectuează în baza unui acord între utilizatorii guvernamentali şi utilizatorii neguvernamentali. Negocierile din partea utilizatorilor neguvernamentali sînt purtate de către Agenție. 

(8) Canalele şi frecvenţele radio se asignează pentru un termen stabilit, care poate fi prelungit la cererea utilizatorului şi nu constituie proprietate a acestuia. 

(9) Pentru satisfacerea nevoilor statului – apărarea și securitatea națională, asigurarea ordinii publice, prevenirea situațiilor excepționale și lichidarea consecințelor acestora în cazul perturbațiilor iremediabile, Agenția este în drept să modifice pentru utilizatorul neguvernamental canalele sau frecvențele radio asignate, informându-l cu privire la modificare.

(10) Nominalul canalului sau frecvenţei radio poate fi schimbat pe durata depistării şi înlăturării sursei de perturbaţie.

(11) Plata pentru frecvenţa asignată utilizatorilor neguvernamentali se achită Agenției.

(12) Pentru asigurarea compatibilităţii electromagnetice a staţiilor de radiocomunicaţii, utilizatorul este obligat să încheie un contract cu Agenție.

Art 43 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului