Articolul 18 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice beneficiază de dreptul de acces pe proprietăți, inclusiv de utilizare partajată a infrastructurii fizice, în condițiile Legii nr. 28/2016 privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice.

(2) Se interzice crearea şi operarea reţelelor de comunicaţii electronice susceptibile să cauzeze prejudicii sănătăţii oamenilor care locuiesc în zona de impact negativ al acestor reţele.

(3) Se permite crearea şi operarea de reţele de comunicaţii electronice pe teritoriul ariilor naturale protejate de stat (rezervaţii naturale) numai dacă activitățile planificate au fost supuse în prealabil evaluării impactului asupra mediului și/sau, după caz, evaluării biodiversității în conformitate cu Legea nr.86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului.

[Art.18 al.(3) modificat prin LP369 din 30.11.23, MO488-491/21.12.23 art.862; în vigoare 21.12.23]

 (4) Instalarea reţelelor de comunicaţii electronice pe orice proprietate nu modifică dreptul de proprietate asupra reţelelor de comunicaţii electronice, nici dreptul asupra proprietăţii pe care sînt instalate.

(5) Modul de executare a lucrărilor şi de utilizare a terenurilor şi a altor bunuri imobile se stabileşte de către furnizorul de reţele de comunicaţii electronice sau, după caz, de către antreprenorul care execută lucrările de comun acord şi pe bază de contract încheiat cu proprietarul terenului ori al unui alt bun imobil. Dreptul de acces al furnizorului la reţelele sale de comunicaţii electronice va fi opozabil, în temeiul prezentei legi, şi persoanelor care vor deveni ulterior proprietari ai terenurilor sau ai altor bunuri imobile pe care sînt instalate reţelele respective. Executorul lucrărilor îşi asumă responsabilitatea pentru amenajarea aspectului exterior al terenurilor, construcţiilor, obiectivelor şi traseelor, precum şi pentru recuperarea echivalentă a prejudiciilor cauzate în procesul instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

(6) Pretenţiile privind nerespectarea prevederilor contractuale sau recuperarea prejudiciilor sînt înaintate spre soluţionare instanţei de judecată în termen de cel mult un an de la data finalizării lucrărilor.

(7) În cazul necesităţii de a lichida consecinţele avariilor la reţelele de comunicaţii electronice sau al executării unor lucrări de urgenţă, deţinătorul de terenuri sau de alte bunuri imobile va permite accesul imediat al reprezentanţilor furnizorului la reţelele de comunicaţii electronice. În caz de refuz al deţinătorului de terenuri sau de alte bunuri imobile, accesul furnizorului la reţele se va efectua în baza autorizaţiei emise de autorităţile administraţiei publice locale.

Art 18 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului