Articolul 31 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Titularii licențelor de utilizare a resurselor limitate, cu excepția titularilor licenţelor de utilizare a canalelor ori a frecvenţelor radio pentru reţelele şi/sau posturile de radio ori de televiziune analogice, pot cesiona (transfera) sau închiria dreptul de utilizare conferit prin licență unui alt furnizor de rețele publice de comunicații electronice autorizat în condițiile legii.

 (2) Procedura de cesionare sau închiriere a dreptului de utilizare a resurselor limitate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului se stabilește de Agenție.

(3) Licențele de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio ori de utilizare a resurselor de numerotare pot fi cesionate, integral sau parțial, numai cu acordul prealabil al Agenției și numai cu asumarea tuturor obligațiilor decurgînd din acestea, precum și cu respectarea condițiilor prevăzute în licențe cu privire la cesionarea drepturilor acordate. Orice acord avînd ca obiect cesionarea (transferarea) drepturilor acordate prin licență încheiat fără acordul prealabil al Agenției este nul de drept. Cesionarea dreptului de utilizare a resurselor limitate se aduce la cunoștința publicului de către Agenție prin intermediul paginii sale web oficiale.

(4) Cesionarea integrală a licenței se efectuează prin cesionarea de către cedent a drepturilor și obligațiilor de utilizare a tuturor resurselor limitate specificate în licență, iar cesionarea parțială a licenței se efectuează prin cesionarea drepturilor și obligațiilor de utilizare a unor resurse limitate specificate în licență.

(5) Furnizorii pot cesiona sau închiria altor furnizori autorizați, în conformitate cu condițiile de licență și procedurile stabilite de Agenție, drepturi individuale de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio în benzile a căror utilizare este armonizată la nivel internațional sau comunitar.

(6) Pentru benzile de frecvențe radio neprevăzute la alin. (5), Agenția, de asemenea, poate prevedea posibilitatea ca furnizorii să cesioneze sau să închirieze drepturi individuale de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio altor furnizori autorizați, în conformitate cu procedura stabilită în temeiul alin. (5).

(7) Condițiile aferente drepturilor individuale de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio se aplică în continuare în urma cesionării sau închirierii dacă Agenția nu stabilește dispoziții contrare.

(8) Agenția poate decide că dispozițiile prezentului articol nu se aplică în cazurile în care furnizorul a obținut inițial gratuit dreptul individual de utilizare a resurselor de spectru radio.

(9) Agenția se asigură că:

 a) intenția unui furnizor de a cesiona sau închiria drepturile de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio prevăzute la alin. (5), precum și transferul efectiv al acestora se notifică în conformitate cu procedura stabilită în temeiul alin. (5);

b) cesionarea sau închirierea de drepturi de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio nu va avea ca efect restrîngerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței, constatate printr-un act al Consiliului Concurenței, ori tezaurizarea resurselor de spectru radio;

c) cesionarea sau închirierea de drepturi de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio nu va conduce la schimbarea destinației și condițiilor de utilizare a resurselor cesionate.

(10) În cazul în care utilizarea frecvențelor radio a fost armonizată la nivel internațional sau comunitar, orice astfel de transfer (cesionare, închiriere) se conformează utilizării astfel armonizate. 

(11) Agenția va identifica benzile de frecvențe pentru care licențele de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio pot fi cesionate sau închiriate între furnizori, de asemenea va preciza condițiile de cesionare.

(12) - abrogat.

(13) La eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, sau a resurselor de numerotare, Agenţia specifică faptul dacă aceste licenţe pot fi cesionate unor terţi la iniţiativa titularului licenţei şi stabileşte condiţiile de cesionare. 

(14) Agenția poate solicita cesionarului, anterior cesionării dreptului, îndeplinirea anumitor condiții care să conducă la respectarea obiectivelor stabilite la acordarea inițială a dreptului. În cuprinsul licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio ori de utilizare a resurselor de numerotare cesionate se păstrează data expirării din licența cedentului.

(15) Agenția va refuza emiterea acordului prealabil cu privire la cesionarea licenței de utilizare a resurselor limitate în următoarele cazuri: 

a) cesionarea licenței ar avea ca efect restrîngerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței, constatate printr-un act al Consiliului Concurenței, și/sau schimbarea destinației de utilizare a resurselor limitate care fac obiectul licenței ori tezaurizarea resurselor de spectru radio; 

b) cedentul și/sau solicitantul are restanțe la plata de reglementare și monitorizare, la achitarea resurselor limitate (frecvențe/canale radio și/sau resurse de numerotare), la alte plăți aferente licenței ce urmează a fi cesionată și/sau altor licențe eliberate de către Agenție, la prezentarea rapoartelor anuale sau, după caz, trimestriale;

c) în urma cesionării licenței de utilizare a resurselor limitate se schimbă condițiile de utilizare a canalelor/frecvențelor radio sau a resurselor de numerotare cedate, astfel încît pot rezulta probleme de natură operațională pentru alți furnizori de rețele publice de comunicații electronice și/sau de servicii de comunicații electronice accesibile publicului.

Art 31 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului