Articolul 97 din Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova

(1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării, cu excepţia capitolului IV, care va intra în vigoare după 6 luni de la data publicării prezentei legi, şi a prevederii de la art.20 alin.(3) lit.c), care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

(2) Legea telecomunicaţiilor nr.520-XIII din 7 iulie 1995 se abrogă la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia prevederilor ce ţin de modul de licenţiere a genurilor de activitate din domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, care se abrogă după 6 luni de la data publicării prezentei legi.

(3) Prevederile de la art.8 alin.(1) pct.43)-46) şi art.18 alin.(6) din Legea nr.451-XV din 30 iulie 2001 privind licenţierea unor genuri de activitate se abrogă după 6 luni de la data publicării prezentei legi.

(4) Licenţele pentru genurile de activitate stabilite în Legea nr.451-XV din 30 iulie 2001 privind licenţierea unor genuri de activitate, licenţele tehnice şi deciziile de atribuire a resurselor de numerotare eliberate în temeiul Legii telecomunicaţiilor nr.520-XIII din 7 iulie 1995 îşi păstrează valabilitatea pînă la expirarea termenului pentru care au fost eliberate, iar deţinătorii acestora au obligaţia de a respecta prevederile prezentei legi.

(5) Prevederile art. 26 alin. (27) lit. e) sînt valabile pînă la 31 decembrie 2014.

 (6) Pînă la efectuarea analizei pieţelor relevante, în scopurile prevăzute de prezenta lege, Agenţia va considera drept furnizori de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice cu putere semnificativă pe piaţa relevantă pe agenţii economici desemnaţi de Consiliul Concurenţei ca avînd situaţie dominantă pe piaţa respectivă din domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, în scopul impunerii obligaţiilor prevăzute de prezenta lege. 

(7) După intrarea în vigoare a regimului de autorizare generală, titularii de licenţe care au obligaţii faţă de bugetul de stat privind achitarea taxelor sau plăţilor pentru licenţele eliberate le achită conform condiţiilor în vigoare la data eliberării licenţelor. 

(8) După intrarea în vigoare a regimului de autorizare generală, canalele şi frecvenţele radio asignate şi resursele de numerotare atribuite pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv cele asignate şi atribuite conform condiţiilor de licenţă, se consideră valabile pînă la expirarea termenului de asignare sau atribuire a acestora. 

 (9) După intrarea în vigoare a regimului de autorizare generală, licenţele tehnice eliberate în temeiul Legii telecomunicaţiilor nr.520-XIII din 7 iulie 1995 pot fi cesionate terţilor în conformitate cu prevederile art.31 alin. (12) din prezenta lege.

(10) La data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică se reorganizează în Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

(11) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, întreprinderea Inspectoratul de Stat al Comunicaţiilor se reorganizează în Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio, întreprindere cu autonomie financiară.

(12) Prin derogare de la art. 25 alin. (18), Agenţia are dreptul:

a) să limiteze, cu acordul titularului de licenţă, teritoriul în care este valabilă licenţa de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prin excluderea unităților administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și a municipiului Bender;

b) să elibereze licenţe de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio valabile doar în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender. 

 (13) Drept compensaţie pentru acordul titularului de licenţă privind limitarea teritoriului în care este valabilă licenţa deţinută, în conformitate cu alin. (12) lit. a) din prezentul articol, Agenţia are dreptul să prelungească termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, stabilit la art. 26 alin. (27) lit. a), pentru o perioadă suplimentară care să nu depăşească 5 ani. Licenţele de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio care se prelungesc în conformitate cu prezentul alineat, precum şi perioada suplimentară pentru care se prelungesc licenţele se stabilesc de către Guvern, în baza acordului titularului de licenţă.

 (14) Prin derogare de la art. 26 alin. (30), taxa de licenţă pentru prelungirea termenului de valabilitate a licenţei de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, în conformitate cu alin. (13) din prezentul articol, nu se percepe.

 (15) Prin derogare de la art. 26 alin. (31), licenţele de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prevăzute la alin. (12) lit. b) din prezentul articol, se eliberează, prin încredinţare directă, furnizorului autorizat care are deja construită o reţea publică de comunicaţii electronice mobile celulare terestre în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender.

 (16) Prin derogare de la art. 26 alin. (27) lit. a), termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, eliberate în conformitate cu alin. (12) lit. b) din prezentul articol, se sincronizează cu termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio în aceeași bandă, deținute de titularii de licență existenți.

 (17) Prin derogare de la art. 8 alin. (9), Agenţia poate limita tehnologiile de acces radio terestru care pot fi utilizate în canalele sau frecvenţele radio care fac obiectul licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, prevăzute la alin. (12) lit. b) din prezentul articol.

 (18) Prin derogare de la prevederile prezentei legi, agentul economic care are deja construită o reţea publică de comunicaţii electronice mobile celulare terestre în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și în municipiul Bender și care este luat la evidența agenților economici din Transnistria de către Agenția Servicii Publice va fi autorizat de către Agenție în calitate de furnizor de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în baza actelor emise de către Agenția Servicii Publice.

Art 97 Legea Сomunicaţiilor electronice* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №241 din 15.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului