Articolul 77 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova. Membrii Consiliului Audiovizualului

(1) Membrii Consiliului Audiovizualului nu reprezintă entitatea care i-a desemnat şi îşi onorează atribuţiile în conformitate cu legea, fiind liberi de influenţa oricăror alte entităţi publice sau private.

(2) Pe durata mandatului, membrii Consiliului Audiovizualului sînt inamovibili.

(3) Programul de muncă al membrilor Consiliului Audiovizualului are o durată normală a timpului de muncă.

(4) Vacanţa funcţiei de membru al Consiliului Audiovizualului survine de drept în cazul:

a) expirării mandatului;

b) demisiei;

c) condamnării prin hotărîre judecătorească definitivă;

d) pierderii cetăţeniei Republicii Moldova;

e) imposibilităţii exercitării funcţiei pentru o perioadă mai mare de 4 luni, în mod neîntrerupt, stabilită prin acte doveditoare;

f) absenţei, motivate sau nemotivate, de la cel puţin 7 şedinţe consecutive;

g) incompatibilităţii cu funcţia de membru al Consiliului Audiovizualului, în conformitate cu prevederile art.78;

h) instituirii unei măsuri de ocrotire judiciară prin hotărîre judecătorească definitivă;

i) decesului;

j) constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuțiilor sale;

k) constatării, în rezultatul controlului parlamentar efectuat în condițiile legii, a unei activități defectuoase.

(4-1) La stabilirea temeiului de vacanță a funcției pe motivul executării necorespunzătoare sau al neexecutării atribuțiilor de serviciu ori pe motivul aprecierii activității autorității ca fiind defectuoasă, comisia parlamentară de profil va analiza, în mod obiectiv și transparent, managementul instituțional, deciziile adoptate de autoritate, rapoartele de activitate ale autorității, rapoartele de audit, plângerile, reclamațiile, petițiile, obiectivele individuale de activitate și indicatorii de performanță pentru persoana evaluată, alte date și informații relevante acumulate și prezentate comisiei. În baza analizei efectuate, comisia parlamentară de profil întocmește un raport prin care apreciază competențele manageriale și competențele profesionale ale membrului Consiliului Audiovizualului, modul în care acesta își realizează atribuțiile de serviciu ori, după caz, apreciază eficiența activității autorității. În procesul examinării temeiurilor de revocare din funcție, comisia parlamentară de profil poate audia membrii Consiliului Audiovizualului și orice angajat al instituției în care aceștia activează, de asemenea poate solicita și primi orice informație relevantă de la persoane fizice sau juridice. În cazul în care comisia parlamentară de profil constată existența temeiurilor de revocare din funcție prevăzute la alin. (4) lit. j) și k), aceasta întocmește un raport motivat, în care se indică faptele, împrejurările și circumstanțele ce servesc drept temei pentru revocarea din funcție, și îl remite plenului Parlamentului.

(4-2) În baza raportului comisiei parlamentare de profil, Parlamentul, cu votul majorității deputaților aleși, poate revoca din funcție membrii Consiliului Audiovizualului. Hotărârea Parlamentului de revocare din funcție a membrului Consiliului Audiovizualului poate fi contestată în instanța de judecată în condițiile și termenele prevăzute de Codul administrativ.

(5) În cazul vacanţei funcţiei, preşedintele Consiliului Audiovizualului prezintă o notificare Comisiei parlamentare de profil în termen de 5 zile lucrătoare de la data survenirii vacanţei funcţiei.

(6) În cazul prevăzut la alin.(4) lit.a), membrul Consiliului Audiovizualului continuă să-şi exercite funcţia pînă la desemnarea altei persoane pentru funcţia respectivă, dar nu mai mult de 6 luni. În cazurile prevăzute la alin.(4) lit.b)–i), funcţia de membru al Consiliului Audiovizualului rămîne vacantă de la data emiterii ordinului de către preşedintele Consiliului Audiovizualului.

(7) Membrii Consiliului Audiovizualului exercită funcţii de demnitate publică.

(8) Pe durata exercitării funcţiei, membrii Consiliului Audiovizualului nu pot face declaraţii sau întreprinde acţiuni susceptibile să dăuneze independenţei funcţiei acestora şi nu pot profita de funcţia pe care o deţin în scopul obţinerii avantajelor politice, economice sau de altă natură.

Art 77 Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 08.11.2018, versiune în vigoare din 04.11.2021

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului