Articolul 10 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Dizolvarea fondului de pensii

(1) Dizolvarea fondului de pensii poate fi decisă numai dacă transferul administrării acestuia către un alt administrator sau transferul activului personal al fiecărui participant la un alt fond desemnat de participant ori la un asigurător de viaţă, în conformitate cu procedura prevăzută de prezenta lege şi actele normative ale Comisiei Naţionale, nu poate fi realizat. În cazul fondului de pensii ocupaţionale, dizolvarea fondului poate fi decisă şi ca rezultat al insolvabilității angajatorului care achită contribuţii la respectivul fond.

(2) Decizia de dizolvare a fondului de pensii se adoptă de către administratorul respectivului fond de pensii.

(3) Dizolvarea fondului de pensii se avizează în prealabil de către Comisia Națională.

(4) Administratorul, prin depunerea unei cereri, în termen de 5 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei de dizolvare, solicită Comisiei Naţionale avizarea dizolvării fondului de pensii. La cerere se anexează un raport al administratorului privind măsurile executate în scopul transferului administrării fondului de pensii, împreună cu documentele confirmative.

(5) Numai costurile efective de dizolvare a unui fond de pensii pot fi acoperite din contul activelor fondului. Administratorul încasează taxa de administrare doar după rambursarea valorii de lichidare deţinătorilor de unităţi de fond.

(6) După iniţierea dizolvării fondului de pensii, administratorul este în drept să încheie, în numele fondului de pensii, doar actele juridice necesare pentru lichidarea fondului de pensii. La vânzarea activelor fondului de pensii, administratorul acționează în conformitate cu principiul protecţiei intereselor participanţilor şi beneficiarilor. Administratorul colectează datoriile și satisface creanțele creditorilor fondului de pensii, precum şi îndeplinește obligațiile sale asumate prin prospectul planului de pensii facultative.

(7) Întregul proces de dizolvare a fondului de pensii este supravegheat de Comisia Naţională. Comisia Națională reglementează, prin actele sale normative, avizarea prealabilă, modul şi procedura de dizolvare a fondului de pensii.

(8) Comisia Naţională poate refuza eliberarea avizului de dizolvare a fondului de pensii în cazul în care, în opinia sa, administratorul nu a utilizat toate opțiunile de transfer al administrării fondului de pensii prevăzute la alin. (1).

(9) La eliberarea avizului de dizolvare a fondului de pensii, Comisia Naţională poate să stabilească prezentarea obligatorie, în cursul procesului de dizolvare, a unor rapoarte, inclusiv verificate de entitatea de audit, precum şi alte condiții pe care le consideră necesare pentru a proteja interesele legitime ale participanţilor.

(10) În cazul în care administratorul nu respectă cerinţele stabilite de prezenta lege şi de deciziile Comisiei Naţionale în vederea finalizării dizolvării fondului de pensii, Comisia Naţională poate desemna depozitarul sau altă persoană în calitate de lichidator pentru finalizarea dizolvării fondului de pensii.

(11) La efectuarea tranzacțiilor în numele unui fond de pensii în proces de dizolvare, administratorul include mențiunea „în lichidare” în toate documentele emise în numele respectivului fond de pensii.

(12) Un fond de pensii nu poate fi declarat în stare de insolvabilitate.

Art 10 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului