Articolul 44 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Activitatea sucursalelor administratorilor din alte state

(1) Administratorii din alte state pot desfăşura activităţi de administrare a fondurilor de pensii pe teritoriul Republicii Moldova numai dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

a) activitatea se desfăşoară prin înfiinţarea unei sucursale;

b) sucursala este licenţiată de Comisia Națională;

c) autoritatea competentă din statul de origine nu se opune înfiinţării sucursalei în Republica Moldova, fapt confirmat printr-un act emis de autoritatea respectivă;

d) cadrul legislativ existent în statul de origine şi/sau modul de aplicare a acestuia nu împiedică exercitarea de către Comisia Națională a funcţiilor sale de supraveghere;

e) sunt respectate prevederile prezentei legi şi ale actelor normative ale Comisiei Naționale.

(2) Dispozițiile din prezenta lege aferente licenţierii administratorilor se aplică în mod corespunzător sucursalelor administratorilor din alte state, cu respectarea prevederilor prezentului articol.

(3) Sucursalele administratorilor din alte state se înregistrează conform procedurii stabilite la art. 12 din Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

(4) Activităţile care pot fi desfăşurate prin intermediul sucursalei din Republica Moldova sunt prevăzute în licenţa eliberată de Comisia Națională şi nu pot excede obiectul de activitate a administratorului licenţiat de autoritatea competentă din statul de origine.

(5) Cerinţele prudenţiale cuprinse în prezenta lege, inclusiv cerințele aplicate persoanelor care gestionează activitatea administratorului, se impun în mod corespunzător şi sucursalelor administratorilor din alte state care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

(6) Sucursala unui administrator din alt stat trebuie să dispună de un capital de dotare, pus la dispoziţia acesteia, în formă bănească, de către administratorul din alt stat, care nu poate fi mai mic decât cerința de capital minim prevăzută la art. 27.

(7) Comisia Națională poate excepta de la aplicarea unor cerinţe prudenţiale sucursalele administratorilor din alte state dacă, în urma evaluării efectuate, se constată că în statul de origine există un cadru de reglementare prudenţial echivalent celui stabilit de prezenta lege şi actele normative ale Comisiei Naționale şi că autoritatea competentă din acest stat exercită o supraveghere adecvată a administratorului, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea sucursalei din Republica Moldova.

(8) Regimul prevăzut la alin. (7) poate fi aplicat numai în condiţii de reciprocitate, pe baza unui acord de cooperare semnat între Comisia Națională şi autoritatea competentă din statul de origine, şi fără ca prin acest regim să se instituie un tratament mai favorabil decât cel prevăzut pentru administratorii care desfăşoară activitate în Republica Moldova.

(9) Conducerea sucursalei unui administrator din alt stat şi documentele necesare pentru realizarea supravegherii trebuie să se afle pe teritoriul Republicii Moldova, la adresa sediului înregistrat al sucursalei.

(10) În scopul evaluării calităţii persoanelor implicate în activitatea sucursalei unui administrator din alt stat sau având legătură cu cererea de licenţiere prezentată de aceasta, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor acordă suportul necesar în acest sens Comisiei Naționale, la solicitare, în conformitate cu legislaţia cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

(11) Comisia Națională respinge cererea de licențiere a sucursalei unui administrator din alt stat dacă reglementarea și supravegherea în temeiul prezentei legi pot fi împiedicate de legea statului de origine.

(12) Comisia Națională eliberează licenţă sucursalei unui administrator dintr-un alt stat numai dacă este pe deplin convinsă că administratorul respectiv poate asigura desfăşurarea activităţii pe teritoriul Republicii Moldovei în condiţii de siguranţă şi cu respectarea cerinţelor unei administrări corecte și prudente a fondurilor de pensii şi că sunt asigurate condiţii adecvate pentru realizarea supravegherii.

Art 44 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului