Articolul 37 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Cerinţe faţă de acţionarii societății de pensii. Participațiile calificate

(1) Pot fi fondatori/acţionari ai societății de pensii persoanele fizice şi/sau juridice rezidente şi nerezidente, în condiţiile prezentei legi şi ale altor acte normative.

(2) Nu pot fi fondatori/acţionari ai societății de pensii persoana juridică aflată în proces de lichidare sau în stare de insolvabilitate şi nici persoana fizică și/sau juridică căreia i s-a impus restricţia legală de a constitui o societate comercială.

(3) Persoana rezidentă într-o jurisdicţie ce nu implementează standarde internaţionale de transparenţă şi/sau într-o țară (jurisdicţie) cu un grad sporit de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului nu este în drept să deţină, direct sau indirect, individual ori în comun cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, drepturi de proprietate în capitalul social al unei societăți de pensii.

(4) Persoana fizică fondator al societății de pensii trebuie să corespundă următoarelor cerințe:

a) să aibă capacitate deplină de exercițiu;

b) să nu fi fost condamnată, printr-o sentinţă rămasă definitivă, pentru infracţiuni în legătură cu activitatea desfăşurată sau pentru fapte de corupţie, de spălare de bani, pentru infracţiuni contra patrimoniului, pentru abuz, luare sau dare de mită, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscală ori alte fapte de natură să conducă la concluzia că nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni corecte şi prudente a societăţii de pensii.

(5) Suplimentar cerinţelor stabilite la alin. (1)–(4), persoana care intenţionează să obțină sau care deţine o participaţie calificată din capitalul social al societății de pensii trebuie să aibă o situaţie financiară stabilă, ceea ce înseamnă că:

a) persoana juridică plătește participaţia calificată din capitalul social al societății de pensii din mijloace băneşti proprii, fapt confirmat de entitatea de audit, şi menţine capitalul său propriu (activele nete) cel puţin în limitele participaţiei calificate;

b) persoana juridică, de cel puţin 2 ani consecutivi, desfăşoară o activitate economică, financiară şi de altă natură care îi permite onorarea obligaţiilor sale patrimoniale şi care asigură susţinerea pe viitor a activităţii societății de pensii din surse proprii în cazul în care situaţia financiară a acesteia se înrăutăţeşte;

c) persoana fizică dispune de venituri care au caracter de continuitate şi care, prin nivelul lor, justifică în mod corespunzător dobândirea participaţiei calificate în capitalul social al societății de pensii.

(6) O persoană fizică sau juridică care deţine singură sau împreună cu persoanele cu care acționează în mod concertat o participație calificată din capitalul social al unei societăţi de pensii nu poate fi acţionar la un alt administrator.

(7) Acţionarii persoane fizice care deţin singuri sau împreună cu persoanele cu care acționează în mod concertat o participație calificată din capitalul social al unei societăţi de pensii nu pot fi persoane care gestionează activitatea/angajaţi ori să aibă raporturi de muncă sau orice fel de relaţii contractuale, directe ori indirecte, cu un alt administrator sau cu depozitarul, sau cu entitatea de audit cu care societatea de pensii are încheiat contract de prestare a serviciilor.

(8) În cazul dobândirii de către o persoană fizică sau juridică, direct sau indirect, individual sau în comun cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, a dreptului de proprietate sau în cazul dobândirii de către o persoană juridică a dreptului de administrare asupra participaţiilor calificate din capitalul social al societății de pensii, acestea sunt obligate să informeze Comisia Națională în termen de 7 zile de la data efectuării tranzacţiei.

(9) Societatea de pensii prezintă anual Comisiei Naționale informații detaliate despre identitatea acţionarilor ce dețin participații calificate, numărul şi valoarea totală a acţiunilor deţinute, iar pentru acţionarii persoane juridice – şi situațiile financiare, în modul şi în termenele stabilite prin actele normative ale Comisiei Naționale.

(10) Comisia Națională acordă licenţă societății de pensii doar dacă aceasta a prezentat informaţii cu privire la identitatea deținătorilor direcţi şi indirecţi de participaţii calificate, inclusiv a beneficiarilor efectivi persoane fizice sau juridice, precum şi cu privire la cuantumul acestor participații calificate.

Art 37 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului