Articolul 40 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Avizarea constituirii societăţii de pensii

(1) Societatea de pensii se constituie cu condiția avizării prealabile de către Comisia Naţională.

(2) Avizul de constituire a societății de pensii poate fi obținut în situația în care solicitantul corespunde următoarelor condiții de funcționare:

a) are forma de organizare de societate pe acţiuni şi include în denumirea sa sintagma „societate de administrare a fondurilor de pensii facultative”;

b) are ca obiect unic de activitate administrarea fondurilor de pensii;

c) fondatorii fac dovada vărsării integrale şi în formă bănească a capitalului social;

d) persoanele propuse pentru gestionarea activității societății de pensii corespund cerinţelor prezentei legi;

e) fondatorii/deținătorii de participaţii calificate din capitalul societății de pensii respectă cerințele stabilite de prezenta lege;

f) dispune de un program de activitate aprobat prin decizia organului competent al solicitantului, care conține cel puțin activitățile propuse a fi desfășurate și structura organizatorică a societății de pensii, cu precizarea responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă pentru personalul cu putere de decizie, procesele de identificare, administrare, monitorizare şi de raportare a riscurilor şi modalităţile de control intern și din care să rezulte capacitatea solicitantului de a-și realiza obiectivele propuse în vedrea administrării corecte și prudente a fondurilor de pensii, ținând cont de volumul şi complexitatea activităţilor pe care își propune să le desfăşoare în următorii 3 ani.

(3) Persoana împuternicită de adunarea generală a fondatorilor societăţii de pensii depune la Comisia Naţională, în modul stabilit prin actele normative ale acesteia, o cerere scrisă pentru eliberarea avizului de constituire a societății de pensii, la care anexează documentele şi informaţiile cu privire la:

a) actele de constituire a societății de pensii;

b) dovada vărsării mijloacelor băneşti în contul achitării capitalului social și documentele ce confirmă proveniența mijloacelor depuse pentru constituirea capitalului social al societății de pensii;

c) persoanele propuse pentru gestionarea activității societății de pensii, în conformitate cu prevederile art. 29;

d) identitatea fondatorilor/acţionarilor, în conformitate cu prevederile art. 37;

e) programul de activitate pentru următorii 3 ani, în conformitate cu prevederile alin. (2) lit. f);

f) alte documente şi informaţii stabilite prin actele normative ale Comisiei Naționale.

(4) Comisia Naţională decide cu privire la eliberarea avizului de constituire a societăţii de pensii în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii cererii însoțite de documentele și informațiile complete prevăzute la alin. (3) din prezentul articol și de actele sale normative.

(5) Orice solicitare a Comisiei Naționale de informații suplimentare sau de completare a documentelor prezentate inițial întrerupe termenul prevăzut la alin. (4), un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informații sau completări.

(6) Comisia Naţională respinge cererea pentru eliberarea avizului de constituire a societăţii de pensii dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de prezenta lege și de actele sale normative. O nouă cerere de obținere a avizului de constituire a societății de pensii poate fi depusă la Comisia Națională numai dacă au fost remediate deficiențele care au constituit motivul de respingere a cererii inițiale.

(7) Înregistrarea de stat a societății de pensii se efectuează de către Agenţia Servicii Publice numai după prezentarea avizului de constituire a societății de pensii eliberat de către Comisia Națională în condiţiile prezentului articol.

(8) Eliberarea avizului de constituire a societăţii de pensii nu garantează obţinerea licenţei de administrare a fondurilor de pensii.

Art 40 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului