Articolul 14 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Plata contribuţiilor

(1) Numai un fond de pensii avizat de Comisia Naţională este în drept să primească contribuţii.

(2) Cuantumul contribuţiilor la un fond de pensii și modalitatea de plată a acestora se stabilesc în contractul individual de aderare conform regulilor planului de pensii facultative.

(3) Angajatorul virează contribuţia datorată de fiecare salariat, care a aderat la un fond de pensii, pe baza unei copii a contractului individual de aderare prezentat de salariat.

(4) Contribuţia poate fi împărţită între salariat şi angajator, conform prevederilor stabilite prin contractul colectiv de muncă sau, în lipsa acestuia, în temeiul unui proces-verbal semnat de angajator cu reprezentanţii salariaţilor, ori poate fi negociată în mod individual.

(5) În cazul unui fond de pensii ocupaţionale, angajatorul care a propus participarea la fond este obligat să vireze lunar contribuţiile pentru fiecare salariat care a aderat la fondul de pensii ocupaţionale, pe baza unui exemplar al contractului individual de aderare.

(6) În cazul nevirării la termen a contribuţiilor, administratorul este în drept să calculeze și să încaseze dobânzi/penalităţi de întârziere în modul stabilit de prospectul planului de pensii facultative. În cazul în care contribuţia la un fond de pensii nu este plătită din vina angajatorului, acesta este obligat să achite dobânzile/penalităţile de întârziere plătibile în mod normal de către participant, în temeiul contractului individual de aderare.

(7) Administratorul este obligat să notifice angajatorul şi participantul despre neîndeplinirea obligaţiei de plată a contribuțiilor faţă de fondul de pensii.

(8) Participanţii pot să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii, înștiințând în scris administratorul şi angajatorul, după caz, cu cel puţin 30 de zile înainte de data modificării, suspendării sau încetării contribuţiilor.

(9) Înştiinţarea prevăzută la alin. (8) nu afectează în niciun fel activul personal şi oferă angajatorului dreptul să suspende sau să înceteze obligaţia sa contractuală fără vreo răspundere a angajatorului pentru faptul că suspendarea sau încetarea constituie încălcări ale contractului individual de aderare.

Art 14 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului