Articolul 49 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Înlocuirea depozitarului

(1) Rezoluțiunea contractului de depozitare poate fi efectuată în următoarele situaţii:

a) la solicitarea uneia dintre părţi şi numai după informarea Comisiei Naţionale despre decizia de rezoluțiune a contractului de depozitare cu cel puţin 3 luni înainte ca decizia să producă efecte;

b) în urma retragerii licenţei de societate de investiții de către Comisia Naţională conform prevederilor legislaţiei privind piața de capital şi/sau retragerii licenţei de către Banca Naţională a Moldovei;

c) în cazul în care depozitarul nu își îndeplinește sau își îndeplinește în mod necorespunzător funcțiile prevăzute de contractul de depozitare.

(2) Comisia Naţională este în drept să oblige administratorul să înlocuiască depozitarul în caz dacă acesta nu și-a exercitat atribuțiile în modul stabilit de prezenta lege și actele normative ale Comisiei Naţionale. Decizia Comisiei Naţionale trebuie să prevadă termenul în care administratorul va încheia un nou contract de depozitare și va transfera activele fondului de pensii către un alt depozitar.

(3) Înlocuirea depozitarului se efectuează astfel încât să se asigure continuitatea executării obligațiilor prevăzute de prezenta lege.

(4) În termenele convenite de părți, dar fără întârzieri nejustificate, depozitarul existent este obligat să transmită depozitarului cu care administratorul a încheiat un nou contract de depozitare evidențele privind patrimoniul fondului de pensii, activele păstrate în custodie și toate documentele aferente activelor respective. În perioada de până la transmiterea activelor către un alt depozitar, depozitarul existent îndeplinește în continuare toate obligaţiile asumate prin contractul de depozitare.

(5) Înlocuirea depozitarului se efectuează cu avizarea prealabilă a Comisiei Naţionale.

(6) Activele fondului de pensii păstrate în depozitare și mijloacele bănești aflate în conturile deschise în banca depozitară, inclusiv conturile deschise în scopul acumulării contribuțiilor și/sau a venitului investițional, nu fac obiectul unei proceduri de executare silită împotriva depozitarului și nu pot fi urmărite sau incluse în masa debitorială în cazul insolvabilității depozitarului.

(7) Comisia Națională, prin actele sale normative, stabilește reglementări privind serviciile și activitățile depozitarului, procedura de avizare în cazul înlocuirii depozitarului și modul de transmitere a activelor către un alt depozitar.

Art 49 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului