Articolul 13 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Contul individual al participantului.

Registrul deţinătorilor de unităţi de fond

(1) Participantul este proprietarul activului personal din contul său individual, cu excepția stabilită la art. 11 alin. (7). Participantul sau beneficiarul poate obţine valoarea activului personal din contul individual deținut în fondul de pensii conform prevederilor prezentei legi, actelor normative ale Comisiei Naţionale și altor reglementări aplicabile.

(2) Activul personal din contul individual al participantului este insesizabil, neputând face obiectul niciunei măsuri de executare silită împotriva participantului, depozitarului, administratorului sau angajatorului. Activul personal nu poate face parte din valoarea masei debitoare în caz de insolvabilitate și/sau lichidare a depozitarului, administratorului sau angajatorului.

(3) Activul personal din contul individual al participantului nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite ori pentru a garanta credite sau utilizat în alt mod decât cel prevăzut de prezenta lege, sub sancţiunea nulităţii.

(4) Activul personal din contul individual al participantului este supus normelor de drept succesoral prevăzute de legislaţie.

(5) Contribuţiile plătite de participant sau de angajator se colectează şi se reflectă în conturile individuale ale participanţilor pe baza numărului de identificare personal (IDNP).

(6) Contribuţiile şi alte transferuri de mijloace băneşti încasate în contul individual al participantului se convertesc în unităţi de fond şi diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale.

(7) La efectuarea unei contribuții la un fond de pensii, participantul dobândește numărul de unități de fond corespunzând valorii contribuției raportate la valoarea unei unități de fond, conform ultimei evaluări efectuate înainte de data la care s-a efectuat contribuția.

(8) Evaluarea activului net al fondului de pensii şi a unității de fond se efectuează în fiecare zi de emitere și de răscumpărare a unităților de fond, dar nu mai puțin de o dată la 7 zile.

(9) Valoarea iniţială a unei unităţi de fond se stabileşte în prospectul planului de pensii facultative şi va fi divizibilă la 10 lei.

(10) Administratorul sau depozitarul ţine evidenţa conturilor individuale ale participanţilor în registrul deţinătorilor de unităţi de fond. Cerinţele privind registrul deţinătorilor de unităţi de fond şi modul de ţinere a acestuia, precum și cerințele privind modul de arhivare și transmitere spre păstrare a informației din registru se stabilesc prin actele normative ale Comisiei Naţionale.

(11) Titularul unui cont individual în registrul deţinătorilor de unităţi de fond este obligat să notifice imediat administratorul sau depozitarul despre orice modificare a datelor transmise la deschiderea contului său individual.

Art 13 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului