Articolul 56 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Provizioane tehnice

(1) Administratorul trebuie să asigure permanent un volum adecvat de pasive corespunzătoare angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de contracte de pensii facultative existente.

(2) Administratorul care gestionează planuri de pensii facultative în care sunt prevăzute măsuri de protecţie împotriva riscurilor biometrice şi/sau garanţii cu privire la performanţele investiţiilor ori un nivel stabilit al beneficiilor trebuie să asigure provizioane tehnice pentru toate aceste planuri.

(3) Calculul provizioanelor tehnice se efectuează anual. Calculul poate fi efectuat o dată la 3 ani dacă administratorul prezintă Comisiei Naționale și participanților un raport asupra modificărilor survenite în anii respectivi. Raportul trebuie să reflecte modificările provizioanelor tehnice şi schimbările survenite în riscurile acoperite.

(4) Calculul provizioanelor tehnice se efectuează şi se certifică de către un actuar în baza metodelor actuariale stabilite prin actele normative ale Comisiei Naţionale şi cu respectarea următoarelor principii:

1) nivelul minim al provizioanelor tehnice se calculează conform unei evaluări actuariale suficient de prudente, luându-se în considerare toate angajamentele contractate de administrator în materie de prestaţii şi contribuții în cadrul planurilor de pensii facultative gestionate. Acesta trebuie să acopere pensiile facultative deja în plată şi, de asemenea, să reflecte angajamentele rezultate din drepturile de pensie acumulate ale participanţilor. Prognozele economice şi actuariale pentru evaluarea angajamentelor se identifică prudent, luându-se în considerare, dacă este cazul, o marjă adecvată pentru variaţii nefavorabile;

2) ratele maxime ale dobânzii utilizate se identifică prudent şi se determină în conformitate cu actele normative ale Comisiei Naționale. Respectivele rate prudente ale dobânzii se calculează luându-se în considerare:

a) randamentul activelor corespunzătoare deţinute de administrator şi randamentul viitor prognozat al investiţiilor; şi/sau

b) randamentul valorilor mobiliare de stat sau de înaltă calitate; sau

c) o combinație a pct. 1) și 2);

3) tabelele biometrice folosite pentru calculul provizioanelor tehnice se bazează pe principii prudente, ţinându-se cont de principalele caracteristici ale grupului de participanţi şi ale fondurilor de pensii, în special de evoluţia prevăzută pentru riscurile relevante;

4) metodele şi baza de calcul pentru provizioanele tehnice rămân în general constante de la un exerciţiu financiar la altul. Discontinuităţile pot fi justificate de schimbarea legislaţiei ori a condiţiilor economice sau demografice pe care se bazează provizioanele.

(5) Comisia Naţională poate stabili cerinţe suplimentare pentru calcularea provizioanelor tehnice în cazul în care consideră această măsură necesară pentru protejarea corespunzătoare a intereselor participanţilor.

(6) Administratorul trebuie să dețină permanent un nivel suficient și corespunzător de active pentru acoperirea provizioanelor tehnice privind toate planurile de pensii facultative gestionate.

(7) Comisia Naţională poate permite administratorului să deţină temporar active sub nivelul provizioanelor tehnice stabilite în conformitate cu prevederile alin. (6), cu condiţia îndeplinirii unui plan de redresare financiară concret și realizabil pentru a restabili volumul necesar de active în vederea acoperirii integrale a provizioanelor tehnice în timp util. Cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească planul de redresare financiară se stabilesc de către Comisia Naţională.

(8) Planul de redresare financiară va cuprinde măsuri exacte şi intervalul de timp în interiorul căruia acestea vor fi întreprinse şi vor fi obţinute rezultate pentru ameliorarea situaţiei administratorului. Planul de redresare financiară se aprobă de către Comisia Națională și îndeplinește următoarele condiții:

a) la elaborarea planului se ține seama de situația specifică a administratorului și a fiecărui fond de pensii administrat, în special de structura activelor și pasivelor, profilul riscului, planul de lichiditate, profilul de vârstă al participanților care au dreptul la pensie facultativă, fondurile de pensii în fază de demarare și fondurile care trec de la o situație de nefinanțare sau finanțare parțială la o situație de finanțare integrală;

b) în cazul constatării incapacităţii administratorului de a administra unul sau mai multe fonduri de pensii, administratorul stabilește procedura de transfer al fondului/fondurilor respective către un alt administrator sau de transfer al activului personal al fiecărui participant la un alt fond desemnat de participant ori către un asigurător de viață.

(9) După aprobarea de către Comisia Națională, planul de redresare financiară se pune la dispoziția participanţilor și beneficiarilor.

(10) Comisia Naţională poate aproba planul de redresare financiară în versiunea în care a fost prezentat sau poate solicita modificări pe care le consideră necesare pentru a proteja interesele participanţilor şi beneficiarilor. Comisia Naţională este în drept să restricţioneze înstrăinarea activelor administratorului sau ale fondurilor de pensii şi/sau să întreprindă măsuri suplimentare de protejare a intereselor participanţilor şi beneficiarilor până la restabilirea situaţiei financiare a administratorului.

Art 56 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului