Articolul 11 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Aderarea la un fond de pensii

(1) Aderarea la un fond de pensii este o opţiune individuală.

(2) Angajatorul şi sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor, prin contractul colectiv de muncă ori, după caz, prin convenţia colectivă la nivel de grup de unităţi sau de ramură, ori angajatorul de unul singur sau prin asociere cu alţi angajatori şi reprezentanţii salariaţilor, în lipsa unui contract colectiv de muncă ori, după caz, a unei convenţii colective şi/sau în lipsa sindicatului, pot propune participarea la un fond de pensii ocupaţionale.

(3) O persoană obține calitatea de participant la un fond de pensii prin semnarea contractului individual de aderare încheiat cu administratorul respectivului fond de pensii şi achitarea primei contribuţii. În cazul fondului de pensii ocupaţionale, contractul individual de aderare se încheie între salariat, administrator şi angajator.

(4) Contractul individual de aderare constituie un contract scris ce conţine acordul persoanei de aderare la contractul de societate civilă şi acceptarea planului de pensii facultative, precum şi clauza că persoana respectivă a primit o copie de pe aceste documente.

(5) Contractul individual de aderare conține clauzele contractului de administrare fiduciară, care se referă la modul și principiile de gestionare a activului personal al participantului.

(6) Participant la un fond de pensii ocupaționale este salariatul care aderă la acest fond şi în al cărui nume angajatorul achită contribuţiile în scopul obținerii unui drept viitor la o pensie ocupațională.

(7) Dreptul de proprietate asupra contribuţiilor plătite de angajator în numele salariatului la un fond de pensii ocupaţionale şi asupra rezultatelor investirii acestor contribuţii revine salariatului după un termen de cel puţin 2 ani de la data aderării la fondul de pensii.

(8) Administratorul şi/sau angajatorul nu poate refuza semnarea contractului individual de aderare nici unei persoane care este eligibilă și are dreptul de a participa la fondul de pensii.

(9) Forma contractului individual de aderare este aceeaşi pentru toţi participanţii la același fond de pensii. Administratorul sau angajatorul poate modifica contractul individual de aderare numai cu avizul Comisiei Naţionale.

(10) Forma-cadru a contractului de societate civilă și cea a contractului individual de aderare se stabilesc prin actele normative ale Comisiei Naţionale.

Art 11 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului