Articolul 8 din Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova. Transferul administrării fondului de pensii

(1) Un administrator poate transfera, cu avizul Comisiei Naţionale şi cu respectarea legislaţiei în domeniul concurenţei, unui alt administrator administrarea fondului de pensii împreună cu toate drepturile şi obligaţiile ce derivă din planul de pensii facultative și contractele încheiate cu participanții. În vederea transferului administrării fondului de pensii, administratorii încheie un contract de preluare a administrării fondului de pensii.

(2) În cazul transferului administrării fondului de pensii la un alt administrator, se transmit toate activele și pasivele fondului de pensii, precum și activele aferente sau mijloacele bănești echivalente acoperirii provizioanelor tehnice și altor obligații și drepturi ce derivă din obligaţiile fondului de pensii care se transferă.

(3) Costurile de transfer nu pot fi puse pe seama participanților sau beneficiarilor și se suportă de către administratorii implicați în procesul de transfer.

(4) Transferul este condiționat de acordul prealabil:

a) al majorității participanților și/sau beneficiarilor, după caz;

b) al angajatorului, în cazul fondului de pensii ocupaționale.

(5) Decizia administratorului privind intenţia de transfer se aduce la cunoştinţă participanților și beneficiarilor printr-un anunţ publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și pe pagina web a administratorului, în care acestora li se stabileşte un termen prealabil de 30 de zile pentru acceptarea transferului.

(6) Transferul administrării fondului de pensii se realizează după avizarea de către Comisia Națională, care stabileşte, prin actele sale normative, procedura de transfer şi de obţinere a acordului prealabil prevăzut la alin. (4), precum și lista documentelor şi informaţiilor, ce se anexează la cererea de obținere a avizului de transfer, cu referire la:

a) condițiile transferului, inclusiv contractul de preluare a administrării fondului de pensii;

b) planul de pensii facultative;

c) pasivele sau provizioanele tehnice care urmează să fie transferate și la alte obligații și drepturi, precum și la activele aferente sau mijloacele bănești echivalente acestora;

d) dovada acordului prealabil prevăzut la alin. (4).

(7) Comisia Națională eliberează avizul de transfer al administrării unui fond de pensii dacă:

a) sistemul de guvernanță, situația financiară a administratorului, reputația, calificarea și experiența profesională ale persoanelor care gestionează activitatea administratorului către care se efectuează transferul sunt compatibile cu transferul propus;

b) interesele pe termen lung ale participanților și beneficiarilor fondului de pensii care se transferă sunt protejate în mod adecvat pe durata transferului și ulterior acestuia;

c) activele care urmează să fie transferate sunt suficiente și adecvate pentru a acoperi pasivele, provizioanele tehnice, precum și alte obligații și drepturi care urmează să fie transferate, în conformitate cu normele stabilite în actele normative ale Comisiei Naționale.

(8) Administratorul care preia administrarea fondului de pensii notifică despre aceasta participanții și beneficiarii în termen de 15 zile de la data eliberării de către Comisia Națională a avizului de aprobare a transferului, prin publicarea unui anunț în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și pe pagina web proprie.

Art 8 Legea Privind fondurile de pensii facultative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №198 din 20.11.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului