Articolul 13 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Operaţiuni în conturi curente şi în conturi de depozit la bănci licențiate/bănci nerezidente

(1) Prin operaţiuni în conturi curente şi în conturi de depozit la bănci licențiate/bănci nerezidente se subînțelege (1) Prin operaţiuni în conturi curente şi în conturi de depozit la bănci licențiate/bănci nerezidente se subînțelege deschiderea conturilor curente şi de depozit în valută străină sau în monedă naţională la bănci licențiate/bănci nerezidente şi derularea operaţiunilor prin aceste conturi.

(2) Conturile curente şi conturile de depozit la bănci licențiate/bănci nerezidente se clasifică în cele deschise:

a) de către nerezidenţi în Republica Moldova la bănci licențiate;

b) de către rezidenţi în străinătate la bănci nerezidente.

(3) Deschiderea conturilor curente şi a conturilor de depozit de către nerezidenţi la băncile licenţiate se efectuează fără restricţii.

Banca Naţională a Moldovei este în drept de a stabili condiţiile şi modul de efectuare a operaţiunilor valutare prin conturile în monedă naţională şi în valută străină deschise de nerezidenţi la băncile licenţiate.

(4) Deschiderea de către rezidenţi a conturilor curente şi a conturilor de depozit în străinătate la bănci nerezidente se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(5).

Eliberarea de către Banca Naţională a Moldovei a autorizaţiilor respective se efectuează în cazurile stabilite de aceasta.

(5) Fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, rezidenţii pot deschide conturi curente şi conturi de depozit în străinătate la bănci nerezidente în cazul:

a) deschiderii de către băncile licenţiate a conturilor pe numele acestora, necesare pentru desfăşurarea activităţilor conform licenţei eliberate de Banca Națională a Moldovei;

b) deschiderii de către rezidenţi a conturilor destinate efectuării în străinătate a operaţiunilor aferente investiţiilor directe şi a operaţiunilor cu bunuri imobile, în cazul în care deschiderea acestor conturi de către investitori (pe numele lor) este obligatorie conform legislaţiei statului străin în care se efectuează operaţiunile;

d) deschiderii conturilor de către persoanele fizice rezidente pentru perioada aflării lor temporare în străinătate;

e) deschiderii de către rezidenţi a conturilor de depozit de garanţie prevăzut la art. 12 alin. (3) lit. b), în cazul în care suma garanţiei nu depăşeşte 10000 de euro (sau echivalentul acestora);

f) deschiderii de către rezidenţi a conturilor destinate efectuării operaţiunilor ce ţin de primirea împrumuturilor/creditelor/garanţiilor de la nerezidenţi, în cazul în care suma împrumutului/creditului/garanţiei nu depăşeşte 10000 de euro (sau echivalentul acestora).

(6) Banca Naţională a Moldovei este în drept să stabilească operaţiunile ce pot fi efectuate în/din conturile deschise de către rezidenţi în străinătate la bănci nerezidente, limitele soldurilor şi termenul de păstrare a mijloacelor în aceste conturi, alte condiţii aferente conturilor în cauză, precum şi cerinţa de înregistrare (la închiderea conturilor) a soldurilor conturilor respective în conturile deschise la la prestatorii de servicii de plată rezidenți.

Art 13 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului