Articolul 63 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Sancţiuni aplicate unităţilor de schimb valutar

(1) Banca Naţională a Moldovei aplică unităţilor de schimb valutar sancţiuni în corespundere cu prevederile prezentei legi, ale Legii nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei, ale Legii nr.202/2017 privind activitatea băncilor, precum şi ale actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei elaborate în vederea executării legilor menţionate.

(2) În cazul încălcării prevederilor prezentei legi şi ale actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei ce vizează activitatea birourilor/aparatelor de schimb valutar ale băncilor licenţiate, în cazul neexecutării sancţiunilor impuse, Banca Naţională a Moldovei are dreptul să aplice băncilor licenţiate sancţiuni în conformitate cu capitolul 5 din titlul V din Legea nr.202/2017 privind activitatea băncilor şi art. 75–752 din Legea nr. 548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei, care se aplică în mod corespunzător.

(3) În cazul încălcării prevederilor prezentei legi şi ale actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei ce vizează activitatea caselor de schimb valutar şi hotelurilor, în cazul încălcării condiţiilor de licenţiere și/sau în cazul neexecutării sancţiunilor impuse (denumite în continuare încălcări), Banca Naţională a Moldovei poate aplica faţă de titularii de licenţe (case de schimb valutar şi hoteluri) următoarele sancţiuni:

a) emiterea unui avertisment scris;

b) aplicarea amenzii conform art.75 din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei;

c) suspendarea parțială sau totală a activității de schimb valutar în numerar cu persoane fizice;

d) retragerea licenţei/copiei autorizate de pe licență.

(4) Aplicarea de sancţiuni caselor de schimb valutar şi hotelurilor se face ţinînd cont şi de prevederile art. 75 şi art. 752 din Legea nr. 548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei, care se aplică în mod corespunzător.   

(5) În cazul comiterii de către unitatea de schimb valutar a două sau mai multe încălcări care, potrivit prezentei legi, atrag după sine sancţiuni diferite, sancţiunea definitivă pentru un concurs de încălcări se stabileşte prin absorbţia sancţiunii mai uşoare de sancţiunea mai gravă. Amenda se consideră o sancţiune mai uşoară decît cea de suspendare a activităţii şi de retragere a licenţei, iar suspendarea activităţii – o sancțiune mai uşoară decît cea de retragere a licenţei.

(6) Aplicarea de sancțiuni de către Banca Naţională a Moldovei unităţilor de schimb valutar se efectuează în urma constatării de către Banca Naţională a Moldovei a încălcărilor în cadrul controalelor pe teren şi controalelor din oficiu asupra activităţii unităţilor de schimb valutar respective.

Art 63 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului