Articolul 30 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Introducerea şi scoaterea numerarului în valută străină şi în monedă naţională şi a cecurilor de călătorie în valută străină de către persoane juridice

(1) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină şi în monedă naţională şi a cecurilor de călătorie în valută străină se permite persoanelor juridice în următoarele cazuri:

a) Băncii Naţionale a Moldovei – în scopul exercitării atribuţiilor sale;

b) băncilor licenţiate şi băncilor nerezidente – în scopul desfăşurării activităţilor permise băncilor;

c) persoanelor juridice rezidente – în scopurile/cazurile prevăzute la art.26 alin.(1) lit.f), g), j), k) şi m), precum şi în cazurile în care mijloacele băneşti anterior introduse în/scoase din Republica Moldova nu au fost utilizate total sau parţial;

d) persoanelor juridice nerezidente – în scopurile/cazurile prevăzute la art.26 alin.(1) lit.c), d), i) şi alin.(3) lit.b)-e), g), j) şi l), precum şi în cazurile în care mijloacele băneşti anterior introduse în/scoase din Republica Moldova nu au fost utilizate total sau parţial.

(2) Persoanele juridice rezidente au dreptul de a scoate din Republica Moldova numerar în monedă naţională în scopul testării dispozitivelor automate de procesare a monedelor şi bancnotelor în monedă naţională. După testare, dar nu mai tîrziu de 6 luni de la data scoaterii, numerarul scos se reintroduce în Republica Moldova.

(3) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă naţională şi în valută străină şi a cecurilor de călătorie în valută străină de către persoanele juridice indicate la alin.(1) şi (2) se efectuează prin intermediul persoanelor fizice reprezentanţi ai persoanelor juridice în cauză.

(4) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină de către băncile licenţiate se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(5) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină de către băncile nerezidente se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(6) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă naţională de către băncile licenţiate şi băncile nerezidente în sumă ce depăşeşte 100000 de lei moldoveneşti se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei. Scoaterea din/introducerea în Republica Moldova a numerarului în monedă naţională de către băncile licenţiate în scopul indicat la alin.(2) se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(7) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a cecurilor de călătorie în valută străină de către băncile licenţiate şi băncile nerezidente se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(8) Introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă naţională şi în valută străină şi a cecurilor de călătorie în valută străină de către persoanele juridice indicate la alin.(1) lit.c) şi d) şi alin.(2) se efectuează cu respectarea de către persoana fizică reprezentant al persoanei juridice respective a prevederilor art.29.

(9) În cazul scoaterii din Republica Moldova a numerarului în monedă naţională şi în valută străină şi a cecurilor de călătorie în valută străină de către o persoană fizică care este concomitent reprezentant al persoanei juridice indicate la alin.(1) lit.c) sau d) şi alin.(2), cerinţele stabilite la art.29 se aplică pentru suma totală a mijloacelor băneşti respective care se scoate de către persoana fizică în cauză.

(10) Banca Naţională a Moldovei, de comun acord cu Serviciul Vamal, este în drept să stabilească:

a) condiţiile ce ţin de introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină şi în monedă naţională şi a cecurilor de călătorie în valută străină de către persoanele juridice indicate la alin. (1) lit. a) și b);

b) documentele ce urmează a fi prezentate de către persoanele juridice indicate la alin. (1) lit. a) și b) organelor vamale ale Republicii Moldova la introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină şi în monedă naţională şi a cecurilor de călătorie în valută străină.

(11) Condițiile ce țin de introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în valută străină și în monedă națională și a cecurilor de călătorie în valută străină de către persoanele juridice indicate la alin. (1) lit. c) și d) și alin. (2), precum și documentele ce urmează a fi prezentate organelor vamale ale Republicii Moldova se stabilesc de Serviciul Vamal.


Art 30 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului