Articolul 42 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Prevederi generale privind condiţiile de activitate a unităţilor de schimb valutar

(1) Pentru desfăşurarea activităţii de schimb valutar, casa de schimb valutar, sucursala acesteia sau punctul de schimb valutar al hotelului urmează să dispună de cel puţin:

a) echipamente de casă şi control (pentru fiecare ghişeu);

b) îndrumarul valutelor străine;

c) aparat pentru verificarea autenticităţii bancnotelor (pentru fiecare ghişeu);

d) formularele documentelor stabilite de Banca Naţională a Moldovei pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice;

e) sistem de supraveghere și înregistrare video a activității de schimb valutar.

(11) Pentru desfăşurarea activităţii sale, biroul de schimb valutar al băncii licenţiate urmează să dispună de cel puţin:

a) îndrumarul valutelor străine;

b) aparat pentru verificarea autenticităţii bancnotelor (pentru fiecare ghişeu);

c) formularele documentelor stabilite de Banca Naţională a Moldovei pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice;

d) sistem de supraveghere și înregistrare video a activității de schimb valutar.

(12) Unitatea de schimb valutar este obligată să asigure supravegherea și înregistrarea video a activității de schimb valutar în numerar cu persoanele fizice pe toată durata programului de lucru, în timp real. Înregistrările video se realizează la fiecare ghișeu la care se efectuează operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice și acestea trebuie să fixeze cel puțin data, ora și minutele fiecărei operațiuni de schimb valutar, precum și să permită vizualizarea persoanei fizice care efectuează operațiunea de schimb valutar și a mâinilor casierului unității de schimb valutar.

(13) Înregistrările video ale unității de schimb valutar sunt păstrate, în formă digitală și în condiții de securitate, cel puțin 15 zile calendaristice, precum și sunt prezentate pentru verificare la solicitarea organelor controlului valutar.

(14) La intrarea în unitatea de schimb valutar este afișat un semn/pictogramă care să conțină o imagine reprezentativă capabilă să semnaleze clar prezența mijloacelor de supraveghere video, conform modelului prevăzut în actele normative ale Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

(15) În cazul defecțiunilor tehnice ale sistemului de supraveghere și înregistrare video a activității de schimb valutar sau în cazul altor incidente care au făcut imposibilă supravegherea și înregistrarea video, unitatea de schimb valutar sistează activitatea de schimb valutar în numerar cu persoane fizice până la înlăturarea circumstanțelor care nu permit supravegherea și înregistrarea video, precum și consemnează incidentele respective într-un registru special, care să conțină cel puțin data, ora și minutul survenirii incidentului, durata incidentului. Registrul incidentelor privind supravegherea și înregistrarea video este prezentat spre verificare la solicitarea organelor controlului valutar. Banca Națională a Moldovei este în drept să stabilească modul de înregistrare a acestor incidente.

(2) În încăperea unităţii de schimb valutar în care se efectuează nemijlocit operaţiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice (denumită în continuare  încăperea unităţii de schimb valutar) urmează a fi afişate la loc vizibil pentru persoanele fizice:

a) copia de pe licenţa casei de schimb valutar/hotelului, iar în cazul sucursalei casei de schimb valutar – copia de pe copia autorizată de pe licenţă. Copia respectivă se autentifică de către administratorul casei de schimb valutar/administratorul hotelului, responsabil de activitatea de schimb valutar în numerar cu persoane fizice a hotelului, sau de persoana împuternicită de către acesta;

b) programul de lucru al unităţii de schimb valutar;

c) informaţia privind plata obligatorie percepută în conformitate cu Legea Fondului de susținere a populației nr. 827/2000;

d) alte documente/informaţii a căror afişare la loc vizibil pentru persoanele fizice în încăperea unităţii de schimb valutar este prevăzută în prezentul capitol.

(3) Operațiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice se efectuează de către unitatea de schimb valutar (alta decât banca licențiată), utilizând echipamente de casă și control, în conformitate cu cerințele legislației în domeniul aplicării echipamentelor de casă și control.

(3-1) Unitatea de schimb valutar înregistrează fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, la momentul efectuării acesteia, în formularele documentelor stabilite de Banca Națională a Moldovei pentru efectuarea operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice.

(3-2) La înregistrarea operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice în formularele documentelor indicate la alin. (31), unitatea de schimb valutar este obligată să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile mijloacelor bănești circulante, destinate efectuării operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, care sunt deținute în încăperea unității de schimb valutar în care se efectuează nemijlocit operațiuni de schimb valutar.

(4) Unitatea de schimb valutar este obligată să efectueze operaţiunea de schimb valutar în numerar cu persoana fizică în suma şi în moneda solicitate dacă, în momentul adresării acesteia, informaţia cu privire la cursurile de cumpărare şi de vînzare a valutelor străine stabilite de unitatea de schimb valutar a fost afișată şi în încăperea respectivă a unităţii există moneda naţională/valuta străina solicitată în suma respectivă.

(5) La primirea valutei străine sau a monedei naţionale, casierul unităţii de schimb valutar este obligat să verifice autenticitatea şi caracterul plătibil al valutei străine sau al monedei naţionale în numerar şi al cecurilor de călătorie în valută străină prezentate.

(6) La efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, unităţile de schimb valutar nu vor admite restricţii privind nominalul bancnotelor în monedă naţională şi în valută străină şi/sau privind anul de emitere a acestora dacă acestea se află în circulaţie. Unităţile de schimb valutar nu sînt în drept să refuze bancnotele considerate plătibile conform criteriilor stabilite de Banca Naţională a Moldovei. Aceste criterii urmează a fi afişate în încăperea unităţii de schimb valutar la loc vizibil pentru persoanele fizice.

(6-1) Clientul unităţii de schimb valutar are dreptul să solicite revocarea operaţiunii de schimb valutar pînă la finalizarea acesteia, precum şi în decurs de 30 de minute după finalizarea acesteia, dacă sînt respectate concomitent următoarele condiţii:

a) în perioada indicată, cursul de cumpărare/vînzare a valutei străine cumpărate/vîndute nu a fost modificat;

b) solicitarea de revocare se face cu cel puțin 30 de minute înainte de finalizarea programului de lucru al unităţii de schimb valutar.

Operaţiunea de schimb valutar se consideră finalizată după primirea de către client a mijloacelor băneşti şi a bonului de casă sau a altui document prevăzut de legislația fiscală. Calcularea termenului de 30 de minute se face de la ora indicată în bonul de casă sau într-un alt document prevăzut de legislația fiscală.

Revocarea operaţiunii de schimb valutar după finalizarea acesteia se face în baza cererii scrise a clientului, la care se anexează bonul de casă sau un alt document prevăzut de legislația fiscală.

(6-2) Unitatea de schimb valutar este obligată să-i restituie clientului, imediat după depunerea cererii de revocare, mijloacele bănești primite în cadrul operațiunii de schimb valutar revocate, iar în cazul în care nu dispune de mijloacele bănești necesare – cel tîrziu în următoarea zi lucrătoare.

(6-3) Banca Naţională a Moldovei este în drept să stabilească cerinţe menite să asigure transparenţa condiţiilor de efectuare a operaţiunilor de schimb valutar între unităţile de schimb valutar și clienţii acestora.

(7) În cazul în care unitatea de schimb valutar intenționează să-și suspende pentru o perioadă activitatea și/sau să suspende activitatea sucursalei casei de schimb valutar, activitatea biroului de schimb valutar al băncii licențiate, activitatea punctului de schimb valutar al hotelului ori activitatea prin intermediul aparatului (aparatelor) de schimb valutar, unitatea de schimb valutar, înainte de suspendarea activității, este obligată să informeze în acest sens Banca Națională a Moldovei în modul și termenul stabilite de aceasta.

(71) Unitatea de schimb valutar care și-a suspendat activitatea conform alin. (7), dar care intenționează să reia activitatea suspendată până la finele perioadei de suspendare, este obligată să informeze Banca Națională a Moldovei despre reluarea activității, în modul și termenul stabilite de aceasta.

(8) În cazul în care unitatea de schimb valutar intenționează să-și înceteze activitatea și/sau să înceteze activitatea sucursalei casei de schimb valutar, activitatea biroului de schimb valutar al băncii licențiate, activitatea punctului de schimb valutar al hotelului ori activitatea prin intermediul aparatului (aparatelor) de schimb valutar, unitatea de schimb valutar este obligată să informeze în acest sens Banca Națională a Moldovei și să depună licența/copia autorizată de pe licență la Banca Națională a Moldovei, în modul și termenul stabilite de aceasta. De la data depunerii licenței/copiei autorizate de pe licență la Banca Națională a Moldovei, licența/copia autorizată de pe licență se consideră retrasă.

(9) Prevederile alin. (2)- (62) se aplică în cazul în care operațiunile de schimb valutar cu persoane fizice se efectuează prin ghişeele unităţii de schimb valutar.


Art 42 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului