Articolul 4 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Dispoziţii generale referitoare la operaţiunile valutare

(1) Operaţiunile valutare se divizează în operaţiuni valutare care se efectuează între rezidenţi şi nerezidenţi, cele care se efectuează între rezidenţi, cele care se efectuează între nerezidenţi, precum şi operaţiuni valutare care se efectuează în mod unilateral de către rezidenţi sau nerezidenţi.

(2) Operaţiunile valutare dintre rezidenţi şi nerezidenţi se divizează în operaţiuni valutare curente şi operaţiuni valutare de capital.

(3) Operaţiunile valutare sînt supuse autorizării din partea Băncii Naţionale a Moldovei dacă aceasta este prevăzută de prezenta lege.

(4) Autorizarea operaţiunii valutare este permiterea de către Banca Naţională a Moldovei a efectuării operaţiunii valutare prin eliberarea autorizaţiei corespunzătoare.

(5) Plăţile şi transferurile în cadrul operaţiunilor valutare pot fi primite/efectuate în monedă naţională sau în valută străină, dacă prezenta lege sau alte acte legislative nu prevăd altfel.

(6) Plăţile şi transferurile în cadrul operaţiunilor valutare pot fi primite/efectuate în numerar sau fără numerar, inclusiv cu utilizarea instrumentelor de plată, în corespundere cu cerinţele legislaţiei valutare.

(7) Dacă prezenta lege prevede efectuarea operaţiunilor valutare fără restricţii, aceasta semnifică efectuarea lor fără restricţii din punctul de vedere al reglementării valutare, prezumînd respectarea de către rezidenţi şi nerezidenţi a prevederilor aferente operaţiunilor valutare respective, stabilite de alte acte legislative.

Cerinţele legislaţiei valutare ce vizează modul de primire/efectuare a plăţilor şi transferurilor în cadrul operaţiunilor valutare (în numerar sau fără numerar, cu sau fără utilizarea instrumentelor de plată), moneda ce poate fi utilizată la primirea/efectuarea plăţilor şi transferurilor menţionate (moneda naţională sau valuta străină), cerinţa de probare a plăţilor şi transferurilor în cauză cu documente justificative nu reprezintă restricţii.

(8) Dacă din prezenta lege, din actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei sau din esenţa raporturilor juridice nu rezultă altfel, normele juridice ce ţin de domeniul reglementării valutare, stabilite pentru persoanele juridice rezidente şi persoanele juridice nerezidente, se aplică, în mod corespunzător, şi rezidenţilor specificaţi la art. 3 pct. 9) lit. b), e), f) și g), şi nerezidenţilor specificaţi la art.3 pct.10) lit.b), d)–i).

(8-1) Dacă din prezenta lege, din actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei sau din esenţa raporturilor juridice nu rezultă altfel, normele juridice ce ţin de domeniul reglementării valutare stabilite pentru prestatorii de servicii de plată se aplică în mod corespunzător şi emitenţilor de monedă electronică în legătură cu emiterea monedei electronice şi prestarea serviciilor de plată legate de emiterea monedei electronice.

(9) Rezidenţii au dreptul de a deschide conturi în valută străină la băncile licenţiate şi conturi de plăţi în valută străină la prestatorii de servicii de plată nebancari rezidenţi.

Banca Naţională a Moldovei are dreptul să stabilească condiţiile şi modul de efectuare a operaţiunilor valutare prin conturile bancare/conturile de plăţi în monedă naţională şi în valută străină deschise de rezidenţi la băncile licenţiate/la prestatorii de servicii de plată nebancari rezidenţi.

(9-1) În sensul prezentei legi, conturile bancare care se deschid la băncile licenţiate includ şi conturile de plăţi care se deschid la băncile licenţiate în calitatea acestora de prestatori de servicii de plată şi de emitenţi de monedă electronică conform Legii nr. 114 din 18 mai 2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică.

(10) Transmiterea între rezidenţi, pe teritoriul Republicii Moldova, a valorilor mobiliare exprimate în valută străină ca urmare a donării, moştenirii/legatului sau în cazurile succesiunii de drept prevăzute de legislaţia Republicii Moldova se efectuează fără restricţii.

Transmiterea între nerezidenţi, pe teritoriul Republicii Moldova, a valorilor mobiliare exprimate în monedă naţională şi în valută străină ca urmare a donării, moştenirii/legatului sau în cazurile succesiunii de drept prevăzute de legislaţie se efectuează fără restricţii.

(11) Comercializarea pe teritoriul Republicii Moldova a monedelor ce conţin metale preţioase, precum şi alte tranzacţii sau operaţiuni obiectul cărora sînt monedele ce conţin metale preţioase, se efectuează în conformitate cu legislaţia ce reglementează domeniul metalelor preţioase şi articolelor din acestea.

(12) În cazurile în care prezenta lege stipulează plafoane cantitative în euro, precum şi în cazurile prevăzute la art. 421 alin. (2) lit. c) și alin. (3) lit. f) şi la art. 44 alin. (4), determinarea echivalentului în altă monedă se efectuează cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc, în modul stabilit de Banca Naţională a Moldovei.


Art 4 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului