Articolul 65 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Suspendarea și reluarea activității de schimb valutar a casei de schimb valutar și a hotelului

(1) Drept temeiuri pentru suspendarea parțială sau totală a activității de schimb valutar a casei de schimb valutar și a hotelului servesc:

a) neîndeplinirea de către titularul de licenţă, în termenul stabilit, a cerinţelor privind lichidarea încălcărilor şi a altor cerințe indicate în avertisment/decizia (hotărîrea) privind aplicarea amenzii;

b) – abrogată;

c) nerespectarea de către titularul de licenţă a termenului de depunere a cererii de eliberare a duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe licenţă pierdute sau a termenului de depunere a cererii de reperfectare a licenței/copiei autorizate de pe licență;

d) nerespectarea de către casa de schimb valutar a cel puţin uneia dintre cerinţele stabilite la art. 44 alin. (1)-(3), (4), (5) și (6);

e) deținerea de către Banca Națională a Moldovei a informației potrivit căreia cel puțin una dintre persoanele indicate la art.47 alin. (2) lit. i), alin. (4) lit. h) și alin.(6) lit. e) are antecedente penale și/sau a informației potrivit căreia cel puțin una dintre persoanele menționate, nerezidentă, are antecedente penale;

f) opunerea faţă de efectuarea controlului asupra activităţii titularului de licenţă şi/sau eschivarea de la prezentarea informaţiei şi a documentelor solicitate în cadrul controlului;

g) nerespectarea de către titularul de licență a prevederilor art. 47 alin. (9) și ale art. 51 alin. (5) și alin. (51);

h) prezentarea de către autoritățile competente a informației care indică existența caracterului suspect al sursei mijloacelor financiare utilizate pentru aportul la capitalul social al casei de schimb valutar, pentru procurarea participațiunilor/acțiunilor casei de schimb valutar de către asociații/acționarii, beneficiarii efectivi ai casei de schimb valutar și/sau existența asocierii ori afilierii persoanelor, indicate la art. 47 alin. (2) lit. i), alin. (4) lit. h) și alin. (6) lit. e), cu unii infractori și/sau cu unele grupuri criminale organizate, în contextul asigurării respectării prevederilor art. 15 alin. (8) și (9) din Legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

(2) Hotărîrea privind suspendarea activităţii se adoptă de către Banca Naţională a Moldovei în termen de 60 zile lucrătoare de la data constatării încălcării şi se aduce la cunoştinţa titularului de licenţă în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării, cu indicarea temeiurilor suspendării activităţii. Termenul de suspendare a activităţii titularului de licenţă nu poate depăşi 6 luni.

(3) Titularul de licenţă este obligat să înştiinţeze în scris Banca Naţională a Moldovei despre lichidarea circumstanţelor care au dus la suspendarea activităţii lui.

(4) Hotărîrea privind reluarea activităţii titularului de licenţă se adoptă de Banca Naţională a Moldovei în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea înştiinţării respective şi după verificarea, în caz de necesitate, a faptului lichidării circumstanţelor care au dus la suspendarea activităţii, dar nu mai devreme de expirarea termenului de suspendare a activităţii stabilit de Banca Naţională a Moldovei. Hotărîrea adoptată se aduce la cunoştinţa titularului de licenţă în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării acesteia.

(5) Pe perioada suspendării activităţii casei de schimb valutar/sucursalei acesteia, casa de schimb valutar nu are dreptul să deschidă sucursale noi și să instaleze aparate noi de schimb valutar.

(6) Pe perioada suspendării activităţii de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, hotelul nu are dreptul să instaleze aparate noi de schimb valutar.

(7) În cazul în care casei de schimb valutar i se aplică sancţiunea sub formă de suspendare a activității, aceasta îşi pierde dreptul de a înfiinţa sucursale pe perioada următoarelor 6 luni de la data încetării perioadei de sancţionare dispuse de Banca Naţională a Moldovei.

(8) Pe perioada suspendării activității casei de schimb valutar/sucursalei acesteia în condițiile alin. (1), administratorul/acționarii/asociații casei de schimb valutar, beneficiarii efectivi ai casei de schimb valutar nu au dreptul:

a) de a înființa o casă de schimb valutar;

b) de a achiziționa participațiuni la capitalul social al oricărei case de schimb valutar.

(9) În cazul în care, în decursul ultimilor 3 ani, Banca Națională a Moldovei a aplicat față de o casă de schimb valutar cel puțin 3 sancțiuni sub formă de suspendare a activității de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, administratorul/adjunctul acestuia/asociații/acționarii casei de schimb valutar, beneficiarii efectivi ai casei de schimb valutar, pentru o perioadă de 12 luni de la data adoptării ultimei hotărâri de suspendare a activității casei de schimb valutar respective, nu au dreptul:

a) de a înființa o casă de schimb valutar;

b) de a achiziționa participațiuni la capitalul social al oricărei case de schimb valutar;

c) de a administra activitatea altei case de schimb valutar/sucursalei altei case de schimb valutar.


Art 65 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului