Articolul 9 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Operaţiuni cu instrumente financiare

(1) Operaţiunile cu instrumente financiare reprezintă:

a) operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod obişnuit pe piaţa de capital (altele decît cele incluse la art.7 alin.(3) lit.a) şi b), precum şi la lit.b) şi c) din prezentul alineat), şi anume cu acţiuni sau alte valori mobiliare de natură participativă, cu obligaţiuni, alte titluri de credit şi instrumente financiare derivate avînd scadenţa iniţială, de regulă, mai mare de un an;

b) operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod obişnuit pe piaţa monetară, şi anume cu valori mobiliare de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit şi alte instrumente specifice pieţei monetare avînd scadenţa iniţială ce nu depăşeşte, de regulă, un an;

c) operaţiuni cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv, şi anume cu unităţi de fond, acţiuni sau alte forme de confirmare a participării investitorului la fonduri de investiţii şi alte organisme constituite în scopul realizării de investiţii colective în instrumente financiare şi în alte active.

(2) În sensul prezentei legi:

1) admiterea instrumentelor financiare pe piaţa de capital reprezintă:

a) emisiune prin ofertă publică sau vînzare de către emitent;

b) admiterea spre tranzacționare la o bursă;

2) admiterea instrumentelor financiare pe piaţa monetară reprezintă:

a) emisiune prin ofertă publică sau vînzare de către emitent;

b) acces pe o piaţă monetară în conformitate cu proceduri specifice, după caz;

3) instrumentele financiare derivate reprezintă instrumente financiare al căror preţ depinde de preţul altor instrumente financiare, al mărfurilor, de cursul valutar sau de rata dobînzii ori de alt activ/indice;

4) instrumentele financiare locale reprezintă instrumente financiare emise de către rezidenţi;

5) instrumentele financiare străine reprezintă instrumente financiare emise de către nerezidenţi;

6) noțiunea de bursă acoperă piaţa reglementată şi/sau sistemul multilateral de tranzacţionare.

(3) Operaţiunile cu instrumente financiare tranzacţionate în mod obişnuit pe piaţa de capital includ:

a) admiterea instrumentelor financiare locale pe o piaţă de capital străină;

b) admiterea instrumentelor financiare străine pe piaţa de capital a Republicii Moldova;

c) cumpărarea/vînzarea de către nerezidenţi a instrumentelor financiare locale, tranzacţionate la bursă sau în afara bursei;

d) cumpărarea/vînzarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine, tranzacţionate la bursă sau în afara bursei.

(4) Operaţiunile cu instrumente financiare tranzacţionate în mod obişnuit pe piaţa monetară includ:

a) admiterea instrumentelor financiare locale pe o piaţă monetară străină;

b) admiterea instrumentelor financiare străine pe piaţa monetară a Republicii Moldova;

c) cumpărarea/vînzarea de către nerezidenţi a instrumentelor financiare locale;

d) cumpărarea/vînzarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine.

(5) Operaţiunile cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv includ:

a) admiterea unităţilor organismelor de plasament colectiv rezidente pe o piaţă de capital străină;

b) admiterea unităţilor organismelor de plasament colectiv nerezidente pe piaţa de capital a Republicii Moldova;

c) cumpărarea/vînzarea de către nerezidenţi a unităţilor organismelor de plasament colectiv rezidente, tranzacţionate la bursă sau în afara bursei;

d) cumpărarea/vînzarea de către rezidenţi a unităţilor organismelor de plasament colectiv nerezidente, tranzacţionate la bursă sau în afara bursei.

(6) Cumpărarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine în cadrul admiterii acestora pe piaţa de capital a Republicii Moldova prin vînzarea de către emitent se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(11) şi (12).

(7) Cumpărarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine în afara bursei pe piaţa de capital a Republicii Moldova, precum şi la bursă sau în afara bursei pe o piaţă de capital străină, se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(11) şi (12).

(8) Prevederile alin.(6) şi (7) se aplică şi operaţiunilor cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv.

(9) Cumpărarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine în cadrul admiterii acestora pe piaţa monetară a Republicii Moldova se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(11) şi (12).

(10) Cumpărarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine pe piaţa monetară a Republicii Moldova sau pe o piaţă monetară străină se efectuează cu autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(11) şi (12).

(11) Fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei pot fi efectuate operaţiunile cu instrumente financiare specificate la alin. (6)–(10) în cazul în care:

a) suma operaţiunii nu depăşeşte 10000 de euro (sau echivalentul acestora); sau

b) instrumentele financiare sînt emise de organizațiile internaționale.

(12) Băncile licenţiate, societățile de asigurare sau de reasigurare, organizațiile de creditare nebancară, precum şi entităţile a căror activitate este reglementată şi supravegheată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare efectuează operaţiuni cu instrumente financiare străine fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(13) Vînzarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.

(14) Cumpărarea/vînzarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare locale emise pe o piaţă de capital străină sau pe o piaţă monetară străină este asimilată cu cumpărarea/vînzarea de către rezidenţi a instrumentelor financiare străine şi se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei.


Art 9 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului