Articolul 25 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Alte prevederi aferente plăţilor şi transferurilor

(1) Banca Națională a Moldovei este în drept să stabilească reguli și cerințe privind primirea/efectuarea de către rezidenți și nerezidenți a plăților și a transferurilor în cadrul operațiunilor valutare, inclusiv cerințe privind prezentarea documentelor justificative la primirea/efectuarea plăților și transferurilor respective, precum și să stabilească cazurile în care plățile și transferurile pot fi primite/efectuate fără prezentarea documentelor justificative.

(2) Persoanele fizice rezidente şi nerezidente pot primi/efectua plăţi şi transferuri în cadrul operaţiunilor valutare atît prin conturile bancare/conturile de plăţi, cît şi fără utilizarea acestor conturi.

(3) Persoanele juridice rezidente şi nerezidente sînt obligate să primească/efectueze plăţi şi transferuri în cadrul operaţiunilor valutare numai prin conturile bancare/conturile de plăţi ale acestora, cu excepţia cazurilor în care efectuarea operaţiunilor valutare este permisă în numerar sau cu utilizarea cardurilor şi a instrumentelor de plată.

(4) Cazurile în care operaţiunile valutare pot fi efectuate de către rezidenţi şi nerezidenţi în numerar sau cu utilizarea cecurilor de călătorie în valută străină, inclusiv cazurile de depunere în/eliberare din conturile bancare/conturile de plăţi ale acestora a numerarului în valută străină şi în monedă naţională şi a cecurilor de călătorie în valută străină, sînt indicate la art. 26.

Limitele de utilizare a cardurilor de către rezidenţi şi nerezidenţi în cadrul operaţiunilor valutare sînt stabilite la art. 27.

(5) Mijloacele băneşti obţinute în cadrul operaţiunilor valutare de către persoanele juridice rezidente (altele decît băncile licenţiate, prestatorii de servicii de plată nebancari rezidenţi şi casele de schimb valutar) şi persoanele juridice nerezidente urmează a fi înregistrate în conturile bancare şi/sau în conturile de plăţi ale acestora.

(6) Limita numerarului în valută străină primit drept plată pe teritoriul Republicii Moldova pentru mărfurile vîndute şi/sau serviciile prestate care, la sfîrşitul zilei lucrătoare, poate fi păstrat în casele persoanei juridice (alta decît banca licenţiată, prestatorul de servicii de plată nebancar rezident şi casa de schimb valutar), care are dreptul de a primi astfel de plăţi în valută străină, se stabileşte la valoarea de 2000 de euro (sau echivalentul acestora) pentru fiecare casă.

Prevederile în cauză nu se aplică unităţilor de comercializare a mărfurilor şi/sau de prestare a serviciilor care activează pe mijloace de transport aflate în trafic internaţional pînă la sosirea acestor mijloace de transport la punctele de destinaţie de pe teritoriul Republicii Moldova.

(7) Plăţile şi transferurile în cadrul operaţiunilor valutare se primesc/efectuează de către rezidenţi şi nerezidenţi cu respectarea prevederilor legislaţiei Republicii Moldova ce reglementează procedurile şi modalităţile de primire/efectuare a plăţilor şi transferurilor menţionate.

(8) Banca Naţională a Moldovei este în drept să stabilească condiţiile şi procedurile de primire/efectuare de către rezidenţi şi nerezidenţi, în cadrul operaţiunilor valutare, a plăţilor şi transferurilor în numerar sau cu utilizarea cardurilor şi a instrumentelor de plată, inclusiv de depunere în/eliberare din conturile bancare/conturile de plăţi ale acestora a valorilor menţionate.

(9) Plăţile/transferurile necomerciale socialmente importante, prevăzute de prezenta lege, includ:

a) transferurile pensiilor, pensiilor alimentare, indemnizaţiilor de stat, plăţilor şi compensaţiilor, inclusiv ale plăţilor de reparare a daunelor cauzate lucrătorilor de mutilări, boli profesionale sau alte vătămări ale sănătăţii legate de executarea de către aceştia a obligaţiilor de serviciu;

b) sumele achitate în baza sentinţelor, hotărîrilor, ordonanţelor şi deciziilor instanţelor judecătoreşti şi ale organelor de urmărire penală;

c) plăţile legate de decesul cetăţenilor (cheltuieli de transport şi cheltuieli de înmormîntare);

d) plăţile de compensare a cheltuielilor de judecată, de urmărire penală, de arbitraj, notariale şi ale altor organe de drept, precum şi taxa de stat pentru dosarele examinate de aceste organe;

e) transferul compensaţiilor băneşti destinate victimelor represiunilor politice, membrilor familiilor şi succesorilor lor.


Art 25 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului