Articolul 6 din Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova. Dispoziţii generale referitoare la operaţiunile valutare de capital

(1) Operaţiunile valutare de capital reprezintă operaţiuni valutare între rezidenţi şi nerezidenţi, precum şi unele transferuri unilaterale în/din Republica Moldova, efectuate în scopul transferului de capital.

(2) Operaţiunile valutare de capital includ operaţiunile valutare, altele decît cele menţionate la art.5 alin.(2), care decurg din:

a) operaţiuni aferente investiţiilor directe;

b) operaţiuni cu bunuri imobile;

c) operaţiuni cu instrumente financiare;

d) împrumuturi/credite comerciale;

e) împrumuturi/credite financiare;

f) garanţii;

g) operaţiuni în conturi curente şi în conturi de depozit la bănci licențiate/bănci nerezidente;

h) operaţiuni aferente asigurării de viaţă;

i) operaţiuni cu caracter personal;

j) importul şi exportul valorilor valutare;

k) alte operaţiuni de capital.

(3) Prevederile secţiunii a 3-a din prezentul capitol, cu excepţia alin.(9) din prezentul articol, nu se aplică operaţiunilor valutare ce ţin de importul şi exportul valorilor valutare, care sînt reglementate de prevederile capitolului III.

(4) Operaţiunile valutare de capital care implică intrarea capitalului în Republica Moldova se efectuează fără restricţii, dacă legislaţia Republicii Moldova care reglementează domeniul operaţiunilor valutare de capital respective nu prevede altfel.

(5) Operaţiunilor valutare de capital care implică intrarea capitalului în Republica Moldova, în cazul primirii de către rezidenţi de la nerezidenţi a împrumuturilor/creditelor specificate la alin.(6), li se aplică regimul de notificare, care are drept scop luarea la evidenţă de către Banca Naţională a Moldovei a obligaţiilor care derivă din operaţiunile menţionate ca rezultat al notificării de către rezidenţi a acestor operaţiuni.

(5-1) Luarea la evidență de către Banca Națională a Moldovei a împrumuturilor/creditelor indicate la alin.(6) nu implică asumarea de către Banca Națională a Moldovei a obligațiilor aferente împrumuturilor/creditelor respective și nu semnifică aprobarea sau autorizarea din partea Băncii Naționale a Moldovei a acestor operațiuni.

(5-2) Banca Națională a Moldovei utilizează datele aferente împrumuturilor/creditelor luate la evidență prin procedura de notificare și datele aferente operațiunilor efectuate în cadrul acestora în scopul îndeplinirii atribuțiilor stabilite prin lege, inclusiv pentru elaborarea statisticii datoriei externe a Republicii Moldova, pentru întocmirea balanței de plăți, a poziției investiționale internaționale, pentru efectuarea analizelor economice și monetare.

(6) Sînt supuse notificării împrumuturile/creditele în cazul:

1) împrumuturilor/creditelor comerciale cu dobîndă, cu excepţia primirii de către aderent (furnizorul rezident) a împrumutului/creditului de la factorul nerezident în cadrul operaţiunii de factoring, în cazul asumării de către factorul nerezident a riscului insolvabilităţii debitorului nerezident pentru creanţele preluate;

2) împrumuturilor/creditelor financiare, cu excepţia:

a) creditelor interbancare cu termenul iniţial de rambursare ce nu depăşeşte un an;

b) împrumuturilor/creditelor primite de la nerezidenţi prin utilizarea cardurilor de credit emise de nerezidenţi la cererea rezidenţilor;

Condiţiile şi modul de notificare a împrumuturilor/creditelor se stabilesc de Banca Naţională a Moldovei.

4) împrumuturilor/creditelor din cadrul operaţiunilor aferente investiţiilor directe.

(61) Prevederile alin. (6) nu se aplică în cazul în care suma împrumutului/creditului nu depășește 10000 de euro (sau echivalentul acestora).

(7) Operaţiunile valutare de capital care implică ieşirea capitalului din Republica Moldova se efectuează fără autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei, dacă prezenta lege nu prevede altfel. Operaţiunile menţionate se efectuează cu respectarea legislaţiei Republicii Moldova care reglementează domeniul operaţiunilor valutare de capital respective.

(8) Regimul de notificare nu se aplică operaţiunilor valutare de capital dacă acestea cad sub incidenţa Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat.

Regimul de autorizare nu se aplică operaţiunilor valutare de capital în care participant la operaţiuni este Ministerul Finanţelor sau Banca Naţională a Moldovei, deschiderii conturilor în străinătate la bănci nerezidente de către instituţiile publice, precum şi operaţiunilor valutare de capital efectuate din contul mijloacelor bugetului public naţional. Regimul de autorizare nu se aplică operaţiunilor valutare aferente garanţiilor prevăzute la art. 4 pct. 12) din Legea nr. 184 din 22 iulie 2016 cu privire la contractele de garanţie financiară și care sînt reglementate de aceasta.

(9) Efectuarea unei operaţiuni valutare de capital supuse autorizării/notificării care implică efectuarea altei operaţiuni valutare de capital, de asemenea, după caz, supuse autorizării/notificării, impune obligativitatea autorizării/notificării ambelor operaţiuni.

(10) În scopul aplicării secţiunii a 3-a din prezentul capitol, unitate de drept reprezintă orice întreprindere sau organizaţie (cu sau fără statut de persoană juridică), sucursalele acestora, constituite conform legislaţiei Republicii Moldova sau legislaţiei unui alt stat, precum şi orice persoană fizică care practică o anumită activitate conform legislaţiei Republicii Moldova sau legislaţiei unui alt stat.

Art 6 Legea Privind reglementarea valutară* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №62 din 21.03.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului