Articolul 112 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Colegiile de supraveghetori

(1) Banca Națională a Moldovei, în calitate de supraveghetor consolidant, poate institui colegii de supraveghetori pentru a facilita realizarea sarcinilor menționate la art. 110 și 111 și, sub rezerva cerințelor de confidențialitate prevăzute la alin. (2) din prezentul articol, pentru a asigura, atunci cînd este cazul, o coordonare și o colaborare adecvate cu autoritățile competente relevante din alte state.

(2) Colegiile de supraveghetori asigură, pentru Banca Națională a Moldovei și pentru celelalte autorități competente implicate, un cadru pentru exercitarea următoarelor atribuții:

a) schimbul de informații între autoritățile competente implicate;

b) convenirea asupra încredințării voluntare de atribuții și a delegării voluntare de responsabilități, dacă este cazul;

c) stabilirea de programe de supraveghere prudențială, conform art. 106, pe baza unei evaluări a riscurilor legate de grup, în conformitate cu art. 100;

d) creșterea eficienței supravegherii prin eliminarea suprapunerii inutile a cerințelor de supraveghere, inclusiv în ceea ce privește solicitările de informații conform art. 113 alin. (4) și în situații de urgență;

e) aplicarea uniformă a cerințelor prudențiale pe bază consolidată pentru toate entitățile din cadrul unui grup, fără a aduce atingere drepturilor prevăzute prin legislația respectivă din statele implicate;

f) aplicarea art. 110 lit. c), cu luarea în considerare a rezultatelor lucrărilor altor forumuri ce ar putea fi stabilite în acest domeniu.

(3) În cadrul colegiilor de supraveghetori, Banca Naţională a Moldovei colaborează în mod strîns cu celelalte autorităţi competente participante. Cerinţele referitoare la păstrarea secretului profesional nu împiedică Banca Naţională a Moldovei să schimbe informaţii cu celelalte autorităţi competente în cadrul colegiilor de supraveghetori.

(4) Înfiinţarea şi funcţionarea colegiilor de supraveghetori nu aduc atingere drepturilor şi atribuțiilor Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul supravegherii prudenţiale, prevăzute de prezenta lege și actele normative emise în aplicarea acesteia.

(5) Colegiile de supraveghetori se înființează și funcționează în baza acordurilor scrise prevăzute la art. 111 alin. (1)–(2), stabilite în urma consultării autorităţilor competente implicate de către Banca Naţională a Moldovei în calitate de supraveghetor consolidant.

(6) Banca Națională a Moldovei poate participa la colegii de supraveghetori în cazul în care este autoritatea competentă responsabilă cu supravegherea unei bănci persoană juridică din Republica Moldova – filială a băncii sau a unei societăți de investiţii-mamă din alt stat, a unei societăţi financiare holding-mamă din alt stat ori a unei societăţi financiare holding mixte-mamă din alt stat, sau în cazul în care banca din alt stat a înființat pe teritoriul Republicii Moldova sucursale.

(7) În cazul în care Banca Națională a Moldovei este supraveghetor consolidant, aceasta poate să invite să participe la colegii de supraveghetori, în mod corespunzător, autoritatea care supraveghează o bancă/societate de investiții persoane juridice din Republica Moldova și din alt stat – filiale ale băncii-mamă din Republica Moldova, ale unei societăţi financiare holding-mamă din Republica Moldova ori ale unei societăţi financiare holding mixte-mamă din Republica Moldova, precum și autoritățile competente din alte state unde sînt înființate sucursale ale băncii din Republica Moldova, la solicitarea acestora.

(8) Banca Națională a Moldovei, în calitate de supraveghetor consolidant, va conduce reuniunile colegiului de supraveghetori și va decide care autorități competente participă la reuniunea sau activitatea colegiului. Banca Națională a Moldovei informează în prealabil și pe deplin pe toți membrii colegiului în legătură cu organizarea unei astfel de reuniuni, cu principalele aspecte care urmează să fie discutate, precum și în legătură cu activitățile desfășurate.

(9) Decizia Băncii Naţionale a Moldovei luată potrivit prevederilor alin. (8) trebuie să aibă în vedere importanţa activităţii de supraveghere care urmează să fie planificată sau coordonată pentru aceste autorităţi.

(10) Banca Naţională a Moldovei, în calitate de supraveghetor consolidant, informează complet şi în prealabil pe toţi membrii colegiului în legătură cu organizarea reuniunilor, aspectele principale ce trebuie discutate şi activităţile ce urmează a fi analizate. De asemenea, Banca Naţională a Moldovei informează complet şi la timp pe toţi membrii colegiului în legătură cu măsurile şi acţiunile întreprinse în cadrul respectivelor reuniuni.

Art 112 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului