Articolul 44 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Comitetele specializate ale consiliului băncii

(1) Banca trebuie să înființeze și să dispună de un comitet de audit şi un comitet de administrare a riscurilor stabilite de consiliul băncii.

(2) În băncile semnificative din punctul de vedere al dimensiunii, organizării interne și naturii, extinderii și complexității activităților acestora, consiliul băncii, suplimentar la comitetele prevăzute la alin. (1), înființează comitetul de numire și comitetul de remunerare.

 (3) Comitetele specializate menționate la alin. (1) şi (2) trebuie să fie formate exclusiv din membri ai consiliului băncii și cel puțin 1/3 din membrii acestora trebuie să fie independenți conform art. 41 alin. (5). Comitetele specializate prevăzute la prezentul articol raportează direct consiliului băncii.

(4) Prin derogare de la prevederile art. 50 din Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, cu referire la termenele și procedura de selectare a candidaților pentru funcția de membru al consiliului băncii, consiliul băncii identifică și recomandă, inclusiv din rândul membrilor propuși de acționari, candidaturile pentru a fi supuse procedurii de alegere la adunarea generală a acționarilor. Pentru băncile semnificative, funcția de identificare și recomandare a candidaturilor se exercită de comitetul de numire. În cazul aprobării/alegerii persoanei în cadrul organului de conducere al băncii, consiliul băncii va stabili domeniile de care va fi responsabilă persoana aprobată/aleasă. Termenele și procedura de selectare a candidaților pentru funcția de membru al consiliului băncii vor fi stabilite în statutul și/sau reglementările interne ale băncii.

(5) Atribuțiile, funcțiile și responsabilitățile comitetelor specializate menționate la alin. (1) și (2), precum și cerințele față de membrii acestora sunt stabilite în actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei.

(6) Băncile care nu sunt considerate semnificative au dreptul să reunească comitetul de audit şi comitetul de administrare a riscurilor, iar băncile considerate semnificative au dreptul să reunească comitetul de numire și comitetul de remunerare. Decizia argumentată de reunire a comitetelor, în ambele cazuri, este comunicată în scris Băncii Naționale a Moldovei în termen de 10 zile de la aprobarea hotărârii respective de către consiliul băncii. Membrii comitetelor astfel reunite trebuie să dispună de cunoștințele, aptitudinile și experiența necesare pentru asigurarea bunei funcționări a acestora. Neîndeplinirea cerințelor privind calitatea membrilor din comitetele reunite acordă Băncii Naționale a Moldovei dreptul de a se opune deciziei de reunire a comitetelor, inclusiv de a solicita băncii întreprinderea măsurilor necesare în vederea remedierii deficiențelor.


Art 44 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului