Articolul 49 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Colaborarea cu alte autorități competente în cadrul evaluării achizitorului potenţial

(1) În realizarea evaluării prevăzute la art. 48 alin. (1), Banca Naţională a Moldovei colaborează, prin consultare reciprocă, în toate privințele cu alte autorităţi competente naţionale sau din alte state implicate în cazurile în care achizitorul potenţial este:

a) o bancă, un asigurător care desfășoară activitatea de asigurare de viață, un asigurător care desfășoară activitatea de asigurări generale, reasigurător, o societate de investiţii, licențiate într-un alt stat sau într-un alt sector decît cel vizat de achiziția propusă/dobîndirea;

b) o societate-mamă a unei entități din categoria celor prevăzute la lit. a) care sînt licențiate într-un alt stat sau în alt sector al sistemului financiar;

c) o persoană fizică sau juridică care controlează o entitate din categoria celor prevăzute la lit. a) care sînt licențiate într-un alt stat sau într-un alt sector decît cel vizat de achiziția propusă.

(2) În sensul prevederilor alin. (1), Banca Naţională a Moldovei asigură, fără întîrziere, schimbul de informaţii care sînt esenţiale şi relevante pentru realizarea evaluării cu autorităţile de supraveghere implicate. În calitate de autoritate competentă a băncii vizate de achiziţia propusă/dobîndirea, Banca Naţională a Moldovei ia în considerare toate informaţiile esenţiale furnizate de autorităţile de supraveghere în cauză şi poate solicita acestora toate informaţiile pe care le consideră relevante pentru realizarea evaluării. Hotărîrea Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la achiziţia propusă/dobîndirea trebuie să indice orice opinie sau rezervă exprimată de autoritatea competentă a achizitorului potenţial/dobînditorului.

(3) Banca Naţională a Moldovei poate lua orice măsuri pentru a verifica informaţiile/documentele furnizate de achizitorul potenţial/dobînditorul în cadrul solicitării cu autorităţile competente naţionale şi din alte state implicate. Autorităţile competente naționale vor furniza informaţiile solicitate de Banca Naţională a Moldovei.

(4) Informaţiile solicitate în cadrul colaborării trebuie să fie proporționale şi adaptate la natura achizitorului potenţial/dobînditorului şi a achiziţiei propuse/dobîndirii şi să prezinte relevanță din perspectiva unei evaluări prudenţiale.

(5) Schimbul de informații potrivit prezentului articol poate fi realizat cu sau fără încheierea unor acorduri de colaborare, însă în oricare din aceste situații trebuie să se asigure respectarea prevederilor privind secretul profesional din capitolul 3 titlul V.

Art 49 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului