Articolul 24 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Condiții de desfășurare a activității sucursalelor băncilor din alt stat

(1) Băncile avînd sediul în alt stat și care sînt licențiate în alt stat pot desfăşura activităţi pe teritoriul Republicii Moldova numai dacă sînt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

a) activitatea se desfăşoară prin înfiinţarea unei sucursale;

b) sucursala este licențiată de către Banca Naţională a Moldovei;

c) autoritatea competentă din statul de origine nu se opune înfiinţării sucursalei în Republica Moldova, fapt confirmat printr-un act emis de autoritatea respectivă;

d) cadrul legislativ existent în statul de origine și/sau modul de aplicare a acestuia nu împiedică exercitarea de către Banca Națională a Moldovei a funcțiilor sale de supraveghere;

e) sînt respectate dispoziţiile prezentei legi şi ale actelor normative emise în aplicarea acesteia.

(2) În scopul exercitării supravegherii prudențiale de către Banca Națională a Moldovei, toate sucursalele înfiinţate pe teritoriul Republicii Moldova de către o bancă din alt stat sînt considerate o singură sucursală.

(3) Activităţile care pot fi desfăşurate prin intermediul sucursalei din Republica Moldova sînt prevăzute în licența acordată de Banca Naţională a Moldovei şi nu pot excede obiectul de activitate a băncii licențiate de autoritatea competentă din statul de origine.

(4) Activitatea sucursalei din Republica Moldova este supusă supravegherii prudenţiale a Băncii Naţionale a Moldovei, în condiţiile prezentei legi, ca și băncile persoane juridice din Republica Moldova licențiate de Banca Națională a Moldovei, inclusiv în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor și altor măsuri sancționatoare.

(5) Prin derogare de la art. 19 alin. (2) din Legea nr. 81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător și art. 21 alin. (5) din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, sucursalele băncilor din alte state nu sînt persoane juridice și înregistrarea acestora se efectuează conform procedurii stabilite la art. 12 din Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

(6) Prevederile art. 35 din prezenta lege se aplică în mod corespunzător modificărilor în situația sucursalelor băncilor din alte state.

(7) Sucursala băncii din alt stat înființată pe teritoriul Republicii Moldova participă la formarea mijloacelor Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar conform Legii nr. 575/2003 privind garantarea depozitelor în sistemul bancar.

(8) Cerințele prudențiale cuprinse în prezenta lege se aplică în mod corespunzător, în condiţiile prevăzute în actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei, și sucursalelor băncilor din alte state, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

(9) Banca Națională a Moldovei poate excepta de la aplicarea unor cerinţe prudenţiale sucursalele băncilor din alte state dacă, în urma evaluării efectuate, se constată că în statul de origine există un cadru de reglementare prudenţial echivalent celui stabilit prin prezenta lege şi prin reglementările emise în aplicarea acesteia şi că autoritatea competentă din acest stat exercită o supraveghere adecvată a băncii, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea sucursalei din Republica Moldova.

(10) Regimul prevăzut la alin. (9) poate fi aplicat numai în condiţii de reciprocitate, în baza unui acord de cooperare semnat între Banca Națională a Moldovei și autoritatea competentă din statul de origine, şi fără ca prin acest regim să se instituie un tratament mai favorabil decît cel prevăzut pentru băncile care desfăşoară activitate în Republica Moldova.

(11) Sucursala băncii străine trebuie să aibă un regulament în care se specifică cel puțin denumirea, adresa, cuantumul capitalului de dotare, funcțiile conducătorilor, obiectul activității, care poate fi modificat doar cu aprobarea Băncii Naționale a Moldovei prezentată în scris.

Art 24 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului