Articolul 98 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Declararea interesului material

(1) Orice membru al organului de conducere sau persoană care deține o funcție-cheie în banca care este parte într-un contract efectiv sau într-un contract propus băncii privind interese materiale sau care este conducător al unei persoane parte într-un contract material efectiv sau propus băncii sau care are un interes material faţă de această persoană trebuie să dezvăluie în scris băncii interesul său material în momentul în care ia cunoştinţă sau ar fi trebuit să ia cunoştinţă de existenţa unui astfel de contract. 

(2) Orice membru al organului de conducere sau persoană care deține o funcție-cheie este obligată să prezinte consiliului băncii, cel puţin o dată pe an, o notă scrisă, în care să dezvăluie suficient conflictul de interese. Se consideră dezvăluire suficientă a conflictului de interese indicarea numelui şi adresei asociaţilor persoanelor respective, detaliilor esenţiale despre activităţile lor, intereselor de familie care confirmă că aceștia au interese materiale în contractele încheiate cu orice persoană numită în notă. 

(3) Orice membru al organului de conducere sau persoană ce deține o funcție-cheie care are interes material într-un contract trebuie să părăsească orice şedinţă la care este pus în discuţie acest contract. Totodată, prezenţa persoanelor respective la şedinţă se ia în calcul la stabilirea cvorumului, iar la votare se consideră că acestea s-au abţinut. În caz de paritate a voturilor, cel al preşedintelui şedinţei se consideră hotărîtor. 

(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), interesul material și conflictul de interese se determină în conformitate cu prevederile art. 84 și 85 din Legea nr. 1134/1997 privind societăţile pe acţiuni.

(5) Dacă persoanele menționate la alin. (1) nu și-au dezvăluit conflictul de interese: 

a) judecătoria poate, la cererea băncii, a unuia sau mai multor acţionari ai acesteia sau a Băncii Naţionale a Moldovei, să suspende contractul pe un termen stabilit de prima; 

b) Banca Naţională a Moldovei poate dispune băncii măsurile de supraveghere prevăzute de art. 139 și/sau aplica sancțiunile prevăzute la art. 141.

(6) Independent de obligaţiile enumerate la art. 96 alin. (5), membrul organului de conducere sau persoana care deține funcție-cheie în cadrul băncii are obligaţia faţă de banca în care îşi desfăşoară activitatea şi faţă de clienţii băncii de a pune interesele băncii şi ale clienţilor mai presus de interesul pecuniar propriu.


Art 98 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului