Articolul 113 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Obligații de cooperare

(1) Banca Naţională a Moldovei cooperează în mod strîns cu celelalte autorităţi competente. În acest sens, pentru exercitarea atribuţiilor de supraveghere pe bază individuală şi/sau consolidată ale respectivelor autorităţi și ale Băncii Naționale a Moldovei sînt furnizate, la cerere, toate informaţiile relevante potrivit acordurilor de cooperare dintre autorităţile competente.

(2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) sînt considerate esenţiale dacă pot influenţa în mod semnificativ evaluarea stabilităţii financiare a unei bănci/societăți de investiții sau a unei societăți financiare nonbancare dintr-un alt stat.

(3) Informaţiile esenţiale la care se referă alin. (2) includ, în special, următoarele elemente:

a) identificarea structurii juridice, de guvernanţă şi organizatorice a grupului, inclusiv a tuturor entităţilor între care există legături strînse, respectiv a entităţilor reglementate şi nereglementate și a filialelor nereglementate din cadrul grupului, precum şi a întreprinderilor -mamă, cu aplicarea prevederilor art. 12 alin. (6), art. 38 și art. 59 alin. (2)–(4), precum şi a autorităţilor competente ale entităţilor reglementate din grup;

b) procedurile pentru colectarea informaţiilor de la băncile/societățile de investiții din grup şi pentru verificarea acestor informaţii;

c) evoluţiile nefavorabile în cadrul băncilor sau în cadrul altor entităţi din grup, care ar putea afecta în mod semnificativ băncile/societățile de investiții din cadrul grupului;

d) principalele sancţiuni şi măsurile excepţionale luate de autoritățile competente, inclusiv cele care constau în impunerea unei cerinţe suplimentare de fonduri proprii, precum şi în impunerea oricărei limitări în utilizarea abordării avansate de evaluare pentru calculul cerinţelor de fonduri proprii pentru acoperirea riscului operaţional.

(4) Banca Naţională a Moldovei, în calitate de autoritate competentă responsabilă cu supravegherea unei bănci persoană juridică din Republica Moldova, controlată de o bancă la nivelul altui stat sau o societate de investiţii-mamă la nivelul Republicii Moldova sau al altui stat, contactează, ori de cîte ori este posibil, supraveghetorul consolidant dacă îi sînt necesare informaţii referitoare la implementarea abordărilor şi metodologiilor prevăzute în prezenta lege şi în actele normative emise în aplicarea acestora, informaţii pe care respectiva autoritate le-ar putea deţine deja.

(5) Banca Naţională a Moldovei se consultă cu celelalte autorităţi responsabile cu supravegherea pe bază individuală şi/sau consolidată a băncilor înaintea luării unei decizii care este importantă pentru exercitarea atribuţiilor de supraveghere ale autorităţilor competente respective. Consultarea are în vedere următoarele elemente:

a) modificări în structura acţionariatului, în structura organizatorică, de administrare şi conducere a băncilor dintr-un grup, care necesită aprobare sau autorizare din partea Băncii Naţionale a Moldovei;

b) principalele sancţiuni şi măsurile excepţionale ce urmează a fi luate de Banca Naţională a Moldovei, inclusiv cele care constau în impunerea, potrivit art. 139, a unei cerinţe suplimentare de fonduri proprii, precum şi în impunerea oricărei limitări în utilizarea abordării avansate de evaluare pentru calculul cerinţelor de fonduri proprii pentru acoperirea riscului operaţional.

(6) În aplicarea prevederilor alin. (5) lit. b), supraveghetorul consolidant trebuie să fie consultat în toate cazurile.

(7) Banca Naţională a Moldovei poate decide să nu consulte celelalte autorităţi în cazuri de urgenţă sau dacă o astfel de consultare poate periclita eficienţa deciziilor. În acest caz, Banca Naţională a Moldovei informează fără întîrziere asupra deciziilor luate celelalte autorităţi competente.

Art 113 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului