Articolul 9 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Capitalul inițial

(1) Banca Naţională a Moldovei refuză acordarea licenței unei bănci dacă aceasta nu dispune de un nivel al capitalului iniţial cel puţin egal cu nivelul minim stabilit prin actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei. Acest nivel nu poate fi mai mic de 100 de milioane de lei.

(2) La constituirea unei bănci, capitalul iniţial este reprezentat de capitalul social minus cheltuielile organizatorice necesare pentru constituirea băncii.

(3) Capitalul social al unei bănci trebuie vărsat integral în mijloace bănești, la momentul subscrierii, sau cu valori mobiliare de stat în cazul capitalului iniţial al băncii-punte, inclusiv în cazul majorării acestuia. Capitalul social se constituie din valoarea aporturilor primite în contul achitării acţiunilor.

(4) Acţiunile pot fi achitate, integral sau parţial, cu valori mobiliare de stat emise în acest scop de Guvern, în persoana Ministerului Finanţelor, în situaţii de criză financiară sistemică, definite astfel de organul naţional instituit pentru gestionarea crizelor financiare sistemice, precum şi în cazurile prevăzute la art. 111 şi 217 din Legea nr. 232/2016 privind redresarea şi rezoluţia băncilor.

Art 9 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului