Articolul 36 din Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova. Organizarea băncilor

(1) Băncile se constituie și funcționează în condițiile prevăzute de legislația aplicabilă societăților pe acțiuni și cu respectarea prezentei legi și actelor normative emise în aplicarea acesteia.

 (2) În sensul alin. (1), următoarele prevederi din Legea nr. 1134/1997 privind societăţile pe acţiuni nu sînt aplicabile în cazul băncilor:

a) art. 8 alin. (1) lit. a) și lit. d) și alin. (2) cu referire la adunarea generală a acționarilor;

b) art. 11 alin. (5) şi (6) cu referire la societatea dominantă și dependentă;

c) art. 48 alin. (3) lit. b) și lit. f), alin. (31) şi alin. (4) cu referire la atribuțiile adunării generale a acționarilor;

d) art. 64 alin. (2) lit. d), alin. (4) și (8) cu referire la atribuțiile consiliului;

e) art. 65 alin. (5) în ceea ce priveşte numărul de mandate de membru al consiliului;

f) art. 68 alin. (2) lit. b) şi alin. (5) cu referire la organul executiv;

g) art. 69 alin. (6)–(8) cu referire la organizația gestionară;

h) art. 70 şi 71 şi orice alte prevederi care, direct sau indirect, se referă la comisia de cenzori;

i) art. 72 alin. (6) cu referire la acordarea de împrumuturi persoanelor sale cu funcții de răspundere.

(3) Băncile dispun de independenţă juridică, operaţională, financiară şi administrativă faţă de orice persoană, inclusiv faţă de Banca Naţională a Moldovei, Guvern şi de alte autorităţi ale administraţiei publice, dacă legislaţia nu prevede altfel. Nicio persoană nu poate îngrădi independenţa băncilor, nu poate influenţa organele de conducere în exercitarea funcţiilor, nu poate interveni în activitatea vreunei bănci, cu excepţia executării unor obligaţii sau împuterniciri specifice prevăzute de legislaţie.

(4) Băncile trebuie să își organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente și sănătoase, cu cerințele prezentei legi și ale actelor normative emise în aplicarea acesteia. 

(5) Băncile evaluează și califică, pe baza criteriilor stabilite în actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei, dacă sînt semnificative din perspectiva dimensiunii, organizării interne şi a naturii, extinderii şi complexității activităților desfășurate.

Art 36 Legea Privind activitatea băncilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №202 din 06.10.2017, versiune în vigoare din 06.10.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului